ßßß Cookit - przepis na Łatwy , biały chleb na zakwasie

Łatwy , biały chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten pyszny i prosty do zrobienia chlebek znalazłam na blogu Liski. Polecam..
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
1 płaska łyżeczka soli
250-300 g wody (w zależności od płynności zakwasu)
8 g świeżych lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży
150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/04/579atwy-biay-chleb-na-zakwasie.html