ßßß
Składniki:710 ml letniej wody20 g świeżych drożdży2 łyżki soli1 kg mąki pszennejSposób przygotowania:Wodę wlej do dużej miski plastikowej (o pojemności minimum 5 litrów). Dodaj drożdże rozmieszane wcześniej w niewielkiej ilości wody, sól oraz mąkę. Po prostu wsyp do miski i wymieszaj drewnianą łyżką do równomiernego nasączenia mąki wodą. Przykryj miskę - ale nieszczelnie! Gwarantuję, że ciasto będzie uciekać, a gazy wytwarzające się podczas rośnięcia muszą się ulatniać. Pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie szczelnie przykryj i wstaw do lodówki. Zużyj w ciągu 2 tygodni.W dniu pieczenia wyjmij miskę z lodówki. Oprósz ciasto mąką i oddziel odpowiedniej wielkości porcję ciasta. Dłonie również oprósz mąką i przez około minutę formuj ciasto - jednakże nie ugniataj za mocno. Zostaw do urośnięcia - choćby na 10 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. i piecz około 20 minut (bułki! - jeśli wykorzystujesz większą porcję ciasta, to koniecznie wydłuż czas pieczenia: chleb - 40 minut, bagietki - 20 minut).