Wykonanie
Był już
pszenny chleb z
płatkami owsianymi ,więc
pora i zrobić drugi chlebek ,który w ramach Weekendowej piekarni #125 zaproponowała Aga-aa . I jak to u mnie bywa..na zdjęciu tylko co wyjęty z piekarnika i ukrojony.. pycha...500 g
mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna
mąka pszenna)1 płaska łyżeczka
soli300 g
wody8 g świeżych
drożdży (dałam 1 łyżeczkę suszonych- 4 g)150 g zakwasu żytniegoWszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć geste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki. Spryskujemy
olejem lub
oliwa i posypujemy
maka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min.Piekarnik nagrzewamy do temp. 210°C i pieczemy
chleb ok. 40 min. (bułeczki mniej więcej 20 min.). Studzimy na kratce.