ßßß Cookit - przepis na Chleb domowy Lubelli

Chleb domowy Lubelli

nazwa

Wykonanie

No cóż, nie jest to najlepszy chleb jaki zrobiłam. Chyba nawet uplasowałby się na tym drugim końcu. Zjeść zjedliśmy, ale zachwyceniu nie byliśmy. Jeśli Lubella chce w ten sposób zachęcić do pieczenia domowego pieczywa, to ja dziękuję. Myślę, że najlepszą recenzją będzie pytanie mojej mamy: "A gdzie kupiłaś ten chleb? Bo on przecież nie jest z naszej piekarni." A przecież mama doskonale wie, że chleby piekę, a jak kupuję, to w naprawdę dobrym miejscu. Wpis więc ku przestrodze. Chociaż mąkę polecam.
Dodam, że chlebek ten upiekłam jeszcze na jesieni i tyk długo czekał na swoją kolej.
Składniki: Mąka pszenna Lubella Pełnoziarnista 1 kg Sól 2 czubate łyżeczki Świeże drożdże 0,5 dag (tu chyba jest pomyłka)
Chłodna woda 2,5 szklanki
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Następnie wszystkie składniki: mąkę, sól i rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki chleba i umieszczamy w blaszkach wcześniej nasmarowanych olejem. Odstawiamy na ok. 45- 60 min, przykrywając ściereczką w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220oC i pieczemy przez ok. 25- 30 min (przed włożeniem możemy zwilżyć chleb i posypać ziarnem maku, sezamu, słonecznika itp.). Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy chleb z blaszek i odstawiamy do ostygnięcia.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/05/Chleb-domowy-Lubelli.html