ßßß
Składniki: Mąka pszenna Lubella Pełnoziarnista 1 kg Sól 2 czubate łyżeczki Świeże drożdże 0,5 dag (tu chyba jest pomyłka)Chłodna woda 2,5 szklankiSposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Następnie wszystkie składniki: mąkę, sól i rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Tak przygotowane ciasto przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 min w temperaturze pokojowej. Dzielimy ciasto na odpowiednie porcje, formujemy bochenki chleba i umieszczamy w blaszkach wcześniej nasmarowanych olejem. Odstawiamy na ok. 45- 60 min, przykrywając ściereczką w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220oC i pieczemy przez ok. 25- 30 min (przed włożeniem możemy zwilżyć chleb i posypać ziarnem maku, sezamu, słonecznika itp.). Po wyjęciu z piekarnika, wyjmujemy chleb z blaszek i odstawiamy do ostygnięcia.