Wykonanie
Pin It
A może pokusicie się i upieczecie własny
chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny
pszenny chleb domowy na drożdżach.Wprawdzie odpowiedniego garnka do upieczenia tego
chleba w mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku, to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój
chleb upiekłam w naczyniu żaroodpornym. Serdecznie polecam, jest rewelacyjny. Gdy nie mamy pod ręką aktywnego zakwasu
chleb francuski będzie doskonałą alternatywą.I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :)
Składniki:30 g świeżych
drożdży1/3 szklanki letniej
wody3 1/2 szklanki
mąki pszennej 6501 1/2 łyżeczki
soli1 1/4 szklanki
wodyWykonanie:W sporej misce
drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy do nich pół łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę. Miskę z
ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie ciasto wykładamy na posypany
mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy z niego kulę i posypujemy
mąką.Na blacie układamy kawałek papieru do pieczenia i na nim kładziemy ciasto. Pozostawiamy je tam na następne dwie godziny do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy do niego naczynie w którym będzie się piekł
chleb.Gdy piekarnik osiągnie już swoja temperaturę, wyjmujemy naczynie z piekarnika, łapiemy cztery rogi papieru i przekładamy wyrośnięty
chleb do naczynia. Nacinamy go głęboko na krzyż, przykrywamy pokrywką i pieczemy 25 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 15 minut, do przyrumienienia się chlebowej skórki.
Chleb studzimy na kratce.