Wykonanie
Drożdżowe, smaczne paluchy z
kminkiem mogą być idealnym dodatkiem do zup, choć oczywiście są pyszne także ot tak, do przegryzania. Pomyślałam o barszczu wigilijnym, czy to czerwonym czy
grzybowym - i z tym i z tym będą się fajnie komponowały.



Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
oleju30 g. świeżych
drożdży0,5 łyżeczki
cukru pudru1 płaska łyżeczki
soli3/4 do 1 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
kminkuPrzygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie na środku, wkruszam
drożdże, dodaję
cukier i odrobinę ciepłej
wody. Lekko mieszam (również z
mąką), by powstała pasta konsystencji gęstej
śmietany, przykrywam miskę ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy
drożdże podrosną, dodaję
sól,
olej i tyle ciepłej
wody, by dało się zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam je chwilę i znów odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję w prostokąt grubości 0,5 cm, po czym równomiernie posypuję go
kminkiem. Składam na pół i wałkiem do ciasta mocno wałkuję, by warstwy się połączyły. Rozwałkowuję ponownie prostokąt i
ostrym nożem kroję w paski szerokości 1 cm, długość 10 cm. Każdy pasek smaruję
mlekiem i posypuję
kminkiem. Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 10-12 minut, aż paluchy się lekko zezłocą.Przepis autorski.