Wykonanie
Przed całodniowymi przygotowaniami do Świat należy się porządne śniadanie - tym razem zdecydowałam się trochę poeksperymentować z
drożdżami i zrobiłam... omlet
drożdżowy! Robiony z takich samych proporcji jak
biszkoptowy (2
jajka + 3 łyżki
mąki) z tą różnicą, że dodałam do niego wyrośnięty zaczyn. Smakował genialnie - jak jeden wielki racuch z jajecznym posmakiem. Do powtórzenia w najbliższym czasie :)A połączenie
banan +
kokos jak zawsze niezawodne!Praca w kuchni wre od samego rana. Jak do tej
pory mamy już upieczone ciasta i gotową
sałatkę jarzynową, a dom wysprzątany na błysk. Teraz czas na
rybę po grecku :) Lecę do kuchni, a Wam kochani życzę...Wesołych Świąt!
Drożdżowy razowy omlet owsiany* słodzony
syropem klonowym podany z
bananem i plastrami
kokosa
* z ekologicznej
mąki owsianej razowej (Symbio)



Od lewej: mazurek Red Velvet (choć na zdjęciu wygląda na
pomarańczowy :P; babka
serowo-morelowa, sernik na kruchym spodzie
czekoladowym, makowiec japoński na kruchym spodzie/przepis autorski//jedna porcja/2
jajkazaczyn (ok. 5g
drożdży, kapka
mleka, łyżka
mąki pszennej tortowej, łyżeczka
cukru pudru trzcinowego)2 łyżki
mąki owsianej razowej (więc łącznie 3)łyżka
syropu klonowegoszczypta
soliolej kokosowy do smażeniaWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Rozrobić zaczyn z podanych składników, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięty zaczyn połączyć z
jajkami,
mąką owsianą,
syropem klonowym oraz
solą.Odstawić na kolejne 30 minut.Po tym czasie wylać masę na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię i smażyć około 3 minut z każdej strony.Po tym czasie zdjąć z patelni i podawać.Smacznego!