Wykonanie
Złociste placuszki na bazie
mąki,
mleka i
drożdży z dodatkiem puree z dyni. Najlepsze jeszcze cieple, polane
syropem klonowym i odrobiną
ajerkoniaku. Pyszne!
Składniki:600 g
mąki pszennej1 ½ szklanki
mleka¾ szklanki puree z dyni4 łyżki
cukru1
jajko12 g suchych
drożdżyszczypta
soliDodatkowo:
cukru pudrusyrop klonowyajerkoniakolej do smażeniaWykonanie:
Dynię (ok. 300 g) obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładkie puree. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
drożdże,
cukru i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko.
Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do naczynia z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
jajka i ciepłe
mleko oraz puree z dyni. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia.Na głębszej patelni rozgrzewamy
olej (ok. 1 cm), a następnie kładziemy łyżką ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podczas pieczenia kontrolujemy temperaturę
oleju, w razie potrzeby należy zmniejszać bądź zwiększać moc palnika tak, aby racuchy dopiekły się w środku.
Drożdżowo-
dyniowe placuszki przekładamy na papierowy ręcznik, a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze lub polewamy
syropem klonowym i
ajerkoniakiem.Smacznego!