Wykonanie
Puszyste, smaczne i proste racuchy
drożdżowe z
bananami posypane
cukrem pudrem mogą stanowić smaczną przekąskę lub sycący posiłek w sam raz na obiad lub kolację dla dzieci. Można je przygotować z ulubionymi
owocami lub bez dodatków, polane
syropem owocowym.
składniki na 15-18 racuchów3 duże
banany1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 szklanki letniego
mleka4 dag
drożdży3
jajka1 łyżka
oleju +
olej do smażenia
cukier puder do posypania racuchówprzepisDo miski wsypujemy
mąkę, dodajemy pokruszone
drożdże, oddzielone od
białek żółtka, wlewamy
olej oraz letnie
mleko. Wszystko starannie mieszamy łyżką tak żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto na racuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Do drugiej miski przekładamy
białka i ubijamy je na sztywną pianę.Obrane ze skórki
banany kroimy na 5-6 części.Wyrośnięte ciasto łączymy z ubitą pianą z
białek delikatnie mieszając, dodajemy pokrojone
banany i wszystko razem mieszamy.Na patelni z rozgrzanym tłuszczem smażymy niewielkie racuchy z obu stron na rumiano , po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Gotowe racuchy posypujemy
cukrem pudrem.