ßßß Cookit - przepis na Bułeczki toffi

Bułeczki toffi

nazwa

Wykonanie

Nadziane słodyczą, aż proszą się by urwać choć kawałek ;) Urwiecie ?
Składniki na 4 sztuki :
20 g. świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
6 łyżek oleju
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
5 łyżek cukru pudru
1/2 puszki masy kajmakowej
Przygotowanie:
Przesiewam mąkę do miski, robię wgłębienie w środku, wkruszam drożdże. Drożdże zalewam 2 łyżkami mleka i mieszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Miskę zostawiam w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką na ok. 10 minut. W międzyczasie ucieram jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Gdy drożdże w misce wyrosną, dodaję masę z jajek , pozostałe mleko i olej, wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut. Po tym czasie znowu przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Dzielę ciasto na 2 równe części, każdą na kolejne 6 . Z 12 kawałków rozwałkowuję placuszki wielkości małego talerzyka. Składam po 3 placuszki przekładając je masą ( ostatniego nie pokrywam masą ). Nacinam ostrym nożem najpierw na krzyż, nie przecinając środka -jak na zdjęciu , później jeszcze między nacięciami. Każdy tak powstały segment raz wywijam ( jak na zdjęciu). Smaruję mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/03/bueczki-toffi.html