Wykonanie
Nadziane
słodyczą, aż proszą się by urwać choć kawałek ;) Urwiecie ?
Składniki na 4 sztuki :20 g. świeżych
drożdży2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki ciepłego
mleka6 łyżek
oleju1 łyżka
cukru waniliowego2
jajka5 łyżek
cukru pudru1/2 puszki masy kajmakowejPrzygotowanie:Przesiewam
mąkę do miski, robię wgłębienie w środku, wkruszam
drożdże.
Drożdże zalewam 2 łyżkami
mleka i mieszam z łyżeczką
cukru i łyżeczką
mąki. Miskę zostawiam w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką na ok. 10 minut. W międzyczasie ucieram
jajka z pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym na gładką masę.Gdy
drożdże w misce wyrosną, dodaję masę z
jajek , pozostałe
mleko i
olej, wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut. Po tym czasie znowu przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Dzielę ciasto na 2 równe części, każdą na kolejne 6 . Z 12 kawałków rozwałkowuję placuszki wielkości małego talerzyka. Składam po 3 placuszki przekładając je masą ( ostatniego nie pokrywam masą ). Nacinam
ostrym nożem najpierw na krzyż, nie przecinając środka -jak na zdjęciu , później jeszcze
między nacięciami. Każdy tak powstały segment raz wywijam ( jak na zdjęciu). Smaruję
mlekiem i piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 20 minut.Przepis autorski.