Wykonanie
Zazwyczaj nie ulegam Walentynkom :) Święto jak dla mnie trochę sztuczne, bo cóż to za sztuka okazywać miłość jednego dnia ? Ale w kuchni- to już trochę inna sprawa :)Uległam więc dziś walentynkowej presji i powstała taka oto , przed-walentynkowa próbka.
Serce jak na dłoni :)
Składniki na 4 sztuki :20 g. świeżych
drożdży2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki ciepłego
mleka6 łyżek
oleju1 łyżka
cukru waniliowego2
jajka5 łyżek
cukru pudru200 g. masy marcepanowejPrzygotowanie:Przesiewam
mąkę do miski, robię wgłębienie w środku, wkruszam
drożdże.
Drożdże zalewam 2 łyżkami
mleka i mieszam z łyżeczką
cukru i łyżeczką
mąki. Miskę zostawiam w ciepłym miejscu przykrytą ściereczką na ok. 10 minut. W międzyczasie ucieram
jajka z pozostałym
cukrem i
cukrem waniliowym na gładką masę.Gdy
drożdże w misce wyrosną, dodaję masę z
jajek , pozostałe
mleko i
olej, wyrabiam ciasto przez ok. 5 minut. Po tym czasie znowu przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Z marcepana roluję cienkie, długie wałeczki (średnica ok. 0,5 cm ) na posypanej
cukrem pudrem stolnicy.Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 1,5 cm, kroję na paski szerokości ok. 3 cm. Na środek każdego paska kładę wałeczek z marcepana, i wciskając go lekko w ciasto zawijam oba brzegi
drożdżowego paska - powstanie rulonik z marcepanem w środku :)Z tak przygotowanych ruloników formuję kształtne
serca. Każde
serce smaruję
mlekiem. Piekę w temperaturze 185 stopni C. przez ok. 15 minut, aż się pięknie zrumieni.
Serca można dodatkowo polukrować, ale nie chciałam żeby były przesłodzone :)Przepis autorski.