ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe pączki- kozy (bez wyrastania)

Drożdżowe pączki- kozy (bez wyrastania)

nazwa

Wykonanie

Gdy smażyłam te pączki - kozy, miałam skojarzenie z Andrzejkami i laniem wosku, bo ciasto wykładane łyżeczką przybiera przedziwne formy, w których nietrudno dopatrzeć się przeróżnych sylwetek i kształtów - u mnie przede wszystkim zwierzaków :) Były koty, były dinozaury, i rzecz jasna także kozy :)
Polecam taką przekąskę, gdy nie macie czasu ani ochoty na długie wyrabianie ciasta i czekanie, aż wyrośnie.
Składniki:
25 g. świeżych drożdży
0,5 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru pudru + puder do posypania
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko
ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce ucieram łyżką pokruszone drożdże, mleko, oba cukry, żółtko i połowę mąki na bardzo gładkie ciasto. Dodaję stopniowo mąkę, ciągle mieszając do momentu aż powstanie ciasto na tyle gęste, by nie chciało odrywać się od łyżki.
Rozgrzewam olej w garnku (na wysokość ok. 4 cm), gdy na dnie zaczną tworzyć się smugi olej powinien być już wystarczająco gorący. Za pomocą dwóch łyżeczek wrzucam po kawałku ciasta do gorącego oleju - patyczkiem do szaszłyków przewracam na drugą stronę. Pączki - kozy smażą się ok. 3-4 minut. Podaję posypane cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/11/drozdzowe-paczki-kozy-bez-wyrastania.html