Wykonanie
Na osłodę ostatnich dni karnawału polecam zrobić pączki. Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo delikatne i puszyste, a co najważniejsze dla łasuchów wychodzi ich około 50-60 sztuk, więc wyżerka gwarantowana.Składniki:1 kg
mąki pszennej1 szklanka
cukru15 dag
margaryny5
żółtek1/2 litra
mleka5 dag
drożdży1 paczka
cukru waniliowekilka kropli
zapachu rumowego2 litry
oleju30 dag
marmolady z dzikiej róży
cukier puder do obsypania pączków
Drożdże mieszamy z małą ilością letniego
mleka i 1 łyżką
cukru.
Drożdże,
mleko i
cukier....................................................................
Drożdże po wymieszaniu.............................................................
Żółtka ucieramy z
cukrem oraz
cukrem waniliowym do białości.
Żółtka i
cukier..................................................................................................
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej utarte do białości
żółtka, letnie
mleko,
zapach rumowy oraz
drożdże.
Mąka,
drożdże,
mleko, utarte
żółtka,
zapach rumowy........................................Z podanych składników wyrabiamy ciasto aż do pojawienia się pęcherzyków. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną
margarynę.
Ciasto z
margaryną.........................................................................Ciasto ugniatamy tak długo aż zacznie odchodzić od naczynia oraz powinno być na tyle gęste aby dało się rozwałkować.
Wyrobione ciasto..................................................................................Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia uważając aby nie przerosło, gdyż wówczas powstaną w nim dziury i przy smażeniu ciasto będzie nasiąkać tłuszczem.
Ciasto po wyrośnięciu................................................................Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą szklanki lub kieliszka, albo foremki do
ciasteczek.
Wykrawanie pączków.............................................................Powycinane krążki odkładamy na ściereczkę i pozostawiamy do wyrośnięcia tak przez około 30 minut. Wyrośnięte pączki powinny być lekkie.
Na ściereczce...................................................................................W głębokim garnku rozgrzać
olej do smażenia na wolnym ogniu. Temperaturę tłuszczu można zbadać przez wrzucenie do niego kawałka ciasta, gdy ciasto natychmiast wypłynie to wówczas tłuszcz jest odpowiedni do smażenia. Wyrośnięte pączki wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy z każdej strony około 6-8 minut. Tłuszczu w rondlu powinno być tyle aby pączki swobodnie mogły w nim pływać.
Smażenie z jednej strony..............................................................
I smażenie z drugiej strony...................................................................Usmażone pączki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pączki odciekły z tłuszczu.
Pączki po usmażeniu....................................................................
Pączusie........................................................Lekko ostudzone pączki nadziewamy
marmoladą, ja użyłam do tego dużej strzykawki.
Z nadzieniem w środku............................................................................Ponadziewane pączki obsypujemy obficie
cukrem pudrem. Smacznego !!!
Pączki obsypane
cukrem pudrem...........................................................