ßßß Cookit - przepis na Drożdże mieszamy z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru.

Drożdże mieszamy z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru.

nazwa

Wykonanie

Na osłodę ostatnich dni karnawału polecam zrobić pączki. Pączki z tego przepisu wychodzą bardzo delikatne i puszyste, a co najważniejsze dla łasuchów wychodzi ich około 50-60 sztuk, więc wyżerka gwarantowana.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
1 szklanka cukru
15 dag margaryny
5 żółtek
1/2 litra mleka
5 dag drożdży
1 paczka cukru waniliowe
kilka kropli zapachu rumowego
2 litry oleju
30 dag marmolady z dzikiej róży
cukier puder do obsypania pączków
Drożdże mieszamy z małą ilością letniego mleka i 1 łyżką cukru.
Drożdże, mleko i cukier....................................................................
Drożdże po wymieszaniu.............................................................
Żółtka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości.
Żółtka i cukier..................................................................................................
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej utarte do białości żółtka, letnie mleko, zapach rumowy oraz drożdże.
Mąka, drożdże, mleko, utarte żółtka, zapach rumowy........................................
Z podanych składników wyrabiamy ciasto aż do pojawienia się pęcherzyków. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę.
Ciasto z margaryną.........................................................................
Ciasto ugniatamy tak długo aż zacznie odchodzić od naczynia oraz powinno być na tyle gęste aby dało się rozwałkować.
Wyrobione ciasto..................................................................................
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia uważając aby nie przerosło, gdyż wówczas powstaną w nim dziury i przy smażeniu ciasto będzie nasiąkać tłuszczem.
Ciasto po wyrośnięciu................................................................
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Z ciasta wykrawamy krążki za pomocą szklanki lub kieliszka, albo foremki do ciasteczek.
Wykrawanie pączków.............................................................
Powycinane krążki odkładamy na ściereczkę i pozostawiamy do wyrośnięcia tak przez około 30 minut. Wyrośnięte pączki powinny być lekkie.
Na ściereczce...................................................................................
W głębokim garnku rozgrzać olej do smażenia na wolnym ogniu. Temperaturę tłuszczu można zbadać przez wrzucenie do niego kawałka ciasta, gdy ciasto natychmiast wypłynie to wówczas tłuszcz jest odpowiedni do smażenia. Wyrośnięte pączki wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy z każdej strony około 6-8 minut. Tłuszczu w rondlu powinno być tyle aby pączki swobodnie mogły w nim pływać.
Smażenie z jednej strony..............................................................
I smażenie z drugiej strony...................................................................
Usmażone pączki wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pączki odciekły z tłuszczu.
Pączki po usmażeniu....................................................................
Pączusie........................................................
Lekko ostudzone pączki nadziewamy marmoladą, ja użyłam do tego dużej strzykawki.
Z nadzieniem w środku............................................................................
Ponadziewane pączki obsypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego !!!
Pączki obsypane cukrem pudrem...........................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/03/Paczki-II.html