Wykonanie
Pulchne i delikatne niczym chmurka....Po pierwszym kęsie świat nabiera kolorów.Placuszki z
jabłkami dla małych i dużych.Dla wszystkich których kochamy.
Składniki na 12-15 sztuk:6 łyżek
mąki pszennej1
jajko1 pełna łyżeczka
miodu1 łyżeczka
cukru waniliowego20 g. świeżych
drożdży3/4 do 1 szklanki
mleka4-5
jabłek, pozbawionych gniazd nasiennych, nieobieranych
olej do smażenia
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Podgrzewam lekko
miód z kilkoma łyżkami
mleka, wkruszam
drożdże, dodaję łyżkę
mąki i mieszam do uzyskania gładkiej pasty. Zostawiam na kilka minut, by
drożdże zaczęły rosnąć. Do miski wsypuje pozostałą
mąkę, dolewam resztę
mleka, dodaję
cukier waniliowy i mieszam. Dodaję podrośnięte
drożdże i łączę mieszając. Ciasto ma być gęste, ale powinno dać się mieszać bez problemu łyżką (można dodać troszkę
mleka).
Jabłka kroję w niewielkie kawałki, dodaję do ciasta i odstawiam na 15 minut. Wykładam łyżką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością
oleju i na średnim ogniu, w międzyczasie przewracają, smażę placki na rumiano.Podaję na gorąco, posypane
cukrem pudrem.przepis autorski.