Wykonanie
Lubicie na śniadanie słodkie placuszki? Ja lubię i często takie robię. Dziś pyszna wersja z
jabłkami i
rodzynkami, bez
proszku do pieczenia. Smakują bardzo dobrze i na pewno warto poświęcić chwilkę ich przygotowaniu, by śniadanie stało się jednym z najmilszych momentów całego dnia.
Składniki na ok 20-25 placków .5 pełnych łyżek
mąki pszennej1 duże
jajko1 szklanka
mleka1 płaska łyżeczka
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
cukru pudru2-3 łyżki
rodzynek1-2
jabłka, u mnie szare renetyDodatkowo :
olej do smażenia
cukier puder do oprószeniaPrzygotowanie :Do miski wsypuję
mąkę, dodaję
żółtko i oba
cukry, dolewam
mleko. Mieszam by wszystko się połączyło. Dodaję
rodzynki i starte na grubej tarce (wcześniej obrane)
jabłko.
Białko ubijam ze szczyptą
soli na sztywną pianę, przekładam do miski i delikatnie mieszam, by połączyło się z resztą składników. Rozgrzewam niewielką ilość
oleju i łyżką wykładam placuszki. Smażę je z obu stron po ok. 3 minuty, na chwilę przekładam na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podaję oprószone
cukrem pudrem.Przepis autorski.