Wykonanie
Czarodziejskie ciasto, które rośnie w oczach, nawet przed smażeniem! Fajnie jest obserwować, jak zwiększa swoją objętość, zarówno w misce jak i
potem na patelni. Ostatecznie placki lekko opadają, by stać się pysznymi, delikatnymi serniczkami o konsystencji pianki.
Składniki na ok. 10 placków :1 szklanka gładkiego
serka z wiaderka1
jajko1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
sody3 łyżki
mąki pszennejolej do smażeniaPrzygotowanie :
Serek mieszam z
żółtkiem i
cukrami, a
potem dodaję
mąkę i
sodę. Ubijam pianę z
białka, delikatnie łączę ją z
ciastem. Za pomocą dwóch łyżek wykładam porcje ciasta na patelnię z niewielką ilością
oleju (patelnia niezbyt rozgrzana, placki szybko się rumienią), zachowuję odstępy bo ciasto dość mocno rośne. Smażę po ok. 3 minuty, przewracając je 2
razy. Najłatwiej zrobić to za pomocą płaskiej
łopatki - placki są bardzo delikatne. Na chwilę przekładam na talerz z papierem do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję z
cukrem pudrem.