Wykonanie
Jak jestem w odwiedzinach w Polsce zawsze kupuję masę książeczek z przepisami na kluski, placuszki, naleśniki, bo je uwielbiamy. Na te racuszki natknęłam się w jednej z nich szukając dodatku do dzisiejszej zupy. Są pyszne! Mięciutkie, puszyste i co ważne - nie chłoną tłuszczu. Z
cukrem pudrem i świeżymi
malinami smakowały rewelacyjnie!Składniki na około 25 racuszków:500 ml kwaśnego
mlekaokoło 350 g
mąki pszennej*1 łyżeczka
sody oczyszczonej2
jajka50 g
cukru pudruolej do smażenia
Mąkę przesiać. Kwaśne
mleko (najlepsze 2 - 3 dniowe) rozmącić starannie z
jajkami i
mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać
sodę i
cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany
olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane
cukrem pudrem lub z konfiturami/sosem
owocowym.* Można dodać 2 łyżki
mąki więcej, gdyby ciasto było zbyt rzadkie.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z książki 'Potrawy mączne' autorstwa Ewy Krasnopolskiej.