ßßß
Jak jestem w odwiedzinach w Polsce zawsze kupuję masę książeczek z przepisami na kluski, placuszki, naleśniki, bo je uwielbiamy. Na te racuszki natknęłam się w jednej z nich szukając dodatku do dzisiejszej zupy. Są pyszne! Mięciutkie, puszyste i co ważne - nie chłoną tłuszczu. Z cukrem pudrem i świeżymi malinami smakowały rewelacyjnie!Składniki na około 25 racuszków:500 ml kwaśnego mlekaokoło 350 g mąki pszennej*1 łyżeczka sody oczyszczonej2 jajka50 g cukru pudruolej do smażeniaMąkę przesiać. Kwaśne mleko (najlepsze 2 - 3 dniowe) rozmącić starannie z jajkami i mąką. Ucierać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać sodę i cukier puder, wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.Racuszki kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub z konfiturami/sosem owocowym.* Można dodać 2 łyżki mąki więcej, gdyby ciasto było zbyt rzadkie.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z książki 'Potrawy mączne' autorstwa Ewy Krasnopolskiej.