Wykonanie
Kto nie lubi racuchów :) Dobrze się kojarzą, bo przecież kiedyś smażyły je dla nas mamy i babcie :) Moje racuchy są bardzo pulchne i wyrośnięte, idealne na śniadanie.
Składniki na 8-10 placków :1,5 szklanki
mąki pszennej10 g. świeżych
drożdży0,5 szklanki
maślanki1
jajko1 pełna łyżka
cukru pudru1 łyżka domowego
cukru waniliowegoolej do smażenia
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :
Mąkę przesiewam przez sitko, robię wgłębienie pośrodku i do tego dołka wkruszam
drożdże. Lekko podgrzewam
maślankę (ma być ciepła, nie gorąca), mieszam z nią oba
cukry i odrobinę
mąki z miski i tą mieszaniną zalewam
drożdże. Przykrywam miskę i odstawiam na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie
drożdże powinny lekko podrosnąć. Wtedy wbijam
jajko do miski i całość mieszam łyżką, do powstania ciągnącego się i gęstego ciasta. Ponownie przykrywam miskę i odstawiam na 20 minut. Wyrośnięte ciasto wykładam za pomocą dwóch łyżek na patelnię z lekko rozgrzanym
olejem - nie może
mieć zbyt wysokiej temperatury, bo placki się przypalą. Smażę po ok. 3-4 minuty z każdej strony, lekko je dociskając łyżką przy przewracaniu. Po usmażeniu przekładam na chwilę na papier do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podaję oprószone
cukrem pudrem.