Wykonanie
Racuchy te są
smakami dzieciństwa mojego, jak i mojej mamy. Oczywiście teraz też je jadam i to bardzo chętnie, szczególnie na niedzielne śniadanie. Bardzo polecam z
kubkiem kawy zbożowej, ulubionym domowym
dżemem lub
cukrem pudrem.
Składniki:- 2,5 szklanki
mąki pszennej,- 1,5-2 szklanki
maślanki,- 2
jajka,- 1 łyżeczka
cukru waniliowego,- 1 łyżeczka
sody,-
olej do smażenia.Sposób wykonania:Do miski wsypać
mąkę,
sodę,
cukier waniliowy i wymieszać trzepaczką. Wbić
jajka i wlać
maślankę. Ponownie wszystko wymieszać trzepaczką, ewentualnie dolać trochę
maślanki lub dosypać
mąki. Ciasto powinno
mieć konsystencję, taką, aby dawało się nabierać łyżką, ale z niej nie spływało, podobną do luźnego
ciasta drożdżowego. Racuchy smażyć na rozgrzanym
oleju, na rumiano.