Wykonanie
Małe przyjemności od samego rana? A
czemu by nie! Porządne śniadanie zdecydowanie może umilić nam każdy poranek. A jak
mowa już o umilaczach to chyba najlepiej sprawdzi się w tej roli śniadanie na słodko, do tego dobra, duża
kawa i
mogę zaczynać dzień z szerokim uśmiechem na twarzy. Oprócz smakowitości naszego pierwszego posiłku dobrze jakby był on również szybki w przygotowaniu, a to mogą zagwarantować Wam racuchy pełnoziarniste bez
drożdży. Zarówno pyszne jak i banalnie proste, do tego z porządną dawką świeżych witamin prosto z sezonowych
owoców. No to co? Do dzieła!Składniki (porcja dla 4 osób):
Maślanka 400 ml
Mąka pszenna pełnoziarnista 2 szkl.
Jajka 2 szt
Soda 1 pełna łyżeczkaMiód/
cukier waniliowy 1 łyżka
SólOlej do smażenia
kokosowy lub rzepakowy
Owoce do podania: u mnie
figa,
nektarynka i
gruszkaSposób przygotowania:
Maślankę łączymy z
jajkami i chwilę blendujemy. Następnie dodajemy wszystkie suche składniki oraz
miód lub
cukier i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymane ciasto powinno być dość gęste. Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy i za pomocą łyżki kładziemy porcje ciasta. Na tak przygotowane racuchy, jeszcze przed odwróceniem na drugą stronę, możemy poukładać kawałki
owoców np.
jabłka,
gruszki. Racuchy smażymy na złoto z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym i zjadamy. Racuchy pełnoziarniste najlepiej smakują z domowymi powidłami lub z górą świeżych
owoców posypanych wiórkami kokosowymi.
Aby dodać racuchom zdrowotnych walorów do ciasta możemy dodać
siemię lniane lub nasiona chia, pokruszone
orzechy lub
wiórki kokosowe. Smak możemy zmienić dodając łyżkę
kakao. Najlepsze śniadanie na niedzielny poranek!Miłej niedzieliSmakUlaPodziel się...