Wykonanie
Od dawna chodziły za mną
banany w cieście i wreszcie udało mi się je zrobić.
Powiem tak: to jest to, co łasuchy lubią najbardziej... :-)
Banany to jedne z moich ulubionych owców.
Składniki:250 ml
mleka120 g
mąki pszennej1
jajko35 g
cukru pudru6-7
bananówolej do smażeniaLista zakupów.
Mleko,
mąkę,
jajka,
cukier puder mieszamy razem na jednolitą masę (ciasto jak na placki z
jabłkiem). Do niedużego garnka wlewamy trochę
oleju i rozgrzewamy do temperatury smażenia.
Banany (w zależności od wielkości) kroimy na 3-4 części, zanurzamy w cieście i od razu wkładamy do rozgrzanego
oleju, smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor i przewracamy na drugi bok.Usmażone
banany wyjmujemy na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar
oleju. Podajemy na gorąco, dodatkowe walory smakowe da gałka
lodów bakaliowych. :-)