Wykonanie
Według mnie - najlepsze obecnie na rynku, jeśli chodzi o produkty tego typu- są gęstsze i "bardziej
kokosowe" niż
napoje, które do tej
pory miałam okazję próbować (jak wiadomo, głównie składają się one z
wody i jakiegoś - wyrażonego w % dodatku
mleka kokosowego). A do wyboru mamy wersję naturalną oraz...
czekoladową!Obie możecie kupić w Almie.PS.
Czekolada &
kokos to ostatnio jedno z moich ulubionych połączeń, szczególnie po spróbowaniu deseru o takim smaku i owsianki na bazie drugiego wariantu wspomnianego
napoju :)***/przepis autorski/50 g
mąki pszennej tortowej25 g
mąki ryżowejok. 10 g świeżych
drożdżymała
śliwkałyżeczka
cukru pudru trzcinowego60 ml
napoju kokosowegołyżeczka pasty waniliowejdwie łyżki
syropu klonowegołyżeczka
oleju kokosowego+ kruszonka+
cukier do posypaniaRobimy zaczyn -
drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy ciepły
napój kokosowy i
cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Na wierzchu umieszczamy przekrojoną na pół
śliwkę, posypujemy
cukrem i smarujemy
olejem kokosowym. Na koniec robimy "kruszonkę": mieszamy
masło migdałowe z domowym
musli typu crunchy lub granolą. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy
póki ciepła.Smacznego!