Wykonanie
Nie ma to jak błękitne niebo i pełne słońce o tak wczesnej
porze...a na dodatek gotowe śniadanie!Tak można zaczynać każdy dzień :)

Wegańskie pełnoziarniste mini calzone na greckiej
oliwie z oliwek nadziane korzennym
jabłkiem i organicznym
cukrem z kwiatu
kokosa podane z
cukrem pudrem, truskawkowymi wegańskimi
płatkami czekolady i pestkami
granatu

/przepis autorski/65 g
mąki pszennej pełnoziarnistej30 g
mąki kokosowejok. 10 g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukru pudru trzcinowegołyżka
oliwy z oliwek100 g
jogurtu sojowego waniliowegomleko sojowe do rozrobienia zaczynułyżeczka pasty waniliowej
jabłko pokrojone w kostkę, podduszone z
przyprawą korzenną i
cukremdwie łyżki
syropu klonowegorozpuszczony
olej kokosowy do posmarowania pierożkówRobimy zaczyn -
drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy
mleko i
cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy duże kółeczka. D o środka wkładamy porządną łyżkę nadzienia i przykrywamy drugim kółkiem. Zlepiamy brzegi i dekorujemy za pomocą widelca, tworząc ząbki. Smarujemy rozpuszczonym
olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy
póki ciepłe.