Wykonanie

Mini babka drożdżowa podana z
mascarpone, domowymi
wiśniami w
syropie,
konfiturą "
Jabłka z Martini" i kremem "
Truskawka z
białą czekoladą"

Dziś śniadanie z kolejnymi, genialnymi
przetworami od Made by my Mum !W dodatku zamkniętymi w uroczych, miniaturowych słoiczkach "na raz".Krem
truskawkowy z
białą czekoladą obłędnie pachnie świeżymi
truskawkami,a w smaku jest naprawdę intensywnie (biało)
czekoladowy!Dla mnie, jako wielkiej fanki
białej czekolady, to duży plus.Z kolei
konfitura jabłkowa jest praktycznie pozbawiona
cukru,a
jabłka zmiksowane są na gładki, aksamitny mus.Całość zwieńczona delikatnym akcentem Martini.Jako że bardzo lubię
konfitury z
alkoholem(o czym już
mieliście nie raz szansę się przekonać :)),
Jabłka z Martini, wyjątkowo mocno mi posmakowały.Oba słoiczki zostały bez problemu opróżnione w całości.Polecam!***/przepis autorski/60 g
mąki pszennej tortowej15 g
mąki kokosowejok. 10 g świeżych
drożdżyłyżeczka
cukru pudru trzcinowego70 g
jogurtu sojowego waniliowegomleko sojowe do rozrobienia zaczynułyżeczka pasty waniliowejdwie łyżki
syropu klonowegorozpuszczony
olej kokosowy do posmarowania babeczkiRobimy zaczyn -
drożdże rozdrabniamy widelcem, dodajemy
mleko i
cukier puder. Odstawiamy na 15 minut. W jednej miseczce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre, a następnie łączymy. Dodajemy zaczyn i mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy rozpuszczonym
olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator). Po tym czasie wyjmujemy i podajemy
póki ciepłe.Smacznego!