Wykonanie
Mm mm cieplutkie racuchy z
jabłkami :) Dawno ich nie
jadłam i dzisiaj smakowały wyśmienicie. Słodkie, puszyste, co tu dużo mówić po prostu pyszne. Pasują na podwieczorek, a ja je czasami robię w piątek na obiad. Smacznego!

SKŁADNIKI1,5 - 2 szklanki
mąki4 łyżeczki
cukru25 g
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka1 duże
jabłkoolej lub
oliwa do smażenia
cukier puder do posypania

JAK TO ZROBIĆ
Drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru i odrobiną
mleka.(1)
Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy rozrobione
drożdże, zagarniając troszkę
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.Obieramy
jabłko i kroimy w drobną kostkę.(2) Jak
drożdże podrosną i lekko opadną dodajemy pozostały
cukier i ciepłe
mleko.(3) Mieszamy na gładką masę i dodajemy
jabłka, ponownie mieszamy.(4) Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Smażymy na rozgrzanym
oleju.Racuchy posypujemy
cukrem pudrem.

