Wykonanie
Lubię racuchy z
jabłkami na
drożdżowym cieście, są mięciutkie i puszyste, a smakują mm mm fajowo - jak to
mówi moja córka :) A dzisiaj wpadłam na pomysł, a może by tak je zrobić z rabarbarem?
Powiem wam, że wyszły super! Musicie spróbować!

SKŁADNIKI1,5 - 2 szklanki
mąki4 łyżeczki
cukru25 g
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka1 - 2 łodygi
rabarbaruolej lub
oliwa do smażenia
cukier puder do posypaniaJAK TO ZROBIĆ(krok po kroku wg zdjęcia - post o racuchach z
jabłkami)
Drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru i odrobiną
mleka.
Mąkę przesiewamy, robimy w niej dołek i wlewamy rozrobione
drożdże, zagarniając troszkę
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę.Jak
drożdże podrosną i lekko opadną dodajemy pozostały
cukier i ciepłe
mleko.Mieszamy na gładką masę i dodajemy
rabarbar, ponownie mieszamy.Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Smażymy na rozgrzanym
oleju. Racuchy posypujemy
cukrem pudrem.
