Wykonanie
Kto z nas nie lubi pizzy? Wszyscy chyba nie wyobrażamy sobie od czasu do czasu nie zjeść choćby małej porcji. Jedynie kłopot w tym,- i tu zapewne zgodzą się ze mną Ci- którzy mają doświadczenia z robieniem pizzy, że jej przygotowanie jest czasochłonne. No, ale myślę, że warto poświęcić trochę więcej czasu i przygotować pyszny rodzinny posiłek. Czerpiąc dodatkowo przyjemność ze wspólnego z dziećmi rozkładania na cieście poszczególnych składników. Za każdym razem mamy wielką frajdę, kiedy planujemy z jakimi dodatkami będzie kolejna pizza. Tak na prawdę jaką zrobimy pizzę, możemy uzależnić tylko, od naszej wyobraźni i ... budżetu. Najważniejsze jest oczywiście dobre przygotowanie ciasta i sosu, którym to ciasto posmarujemy, reszta to już wasza inwencja i usposobienia smakowe. O jednym jednak trzeba pamiętać, umiar w ilości dodatków. Chyba, że uwielbiamy takie rozwiązania. Na koniec, zastanawiam się, jakie każdy z nas miał pierwsze doświadczenia z pizzą, moje sięgają połowy lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku.Przygotowanie ciasta :Przygotowując ciasto, robię nie co więcej tak aby starczyło na dwie duże pizze (blacha piekarnika) oraz dodatkowo na cztery pierogi Calzone (zamrażam). Robię tak ponieważ, na samo Calzone, nie zawsze chce się poświęcić tyle czasu. Piszę o tym ponieważ, poniższe proporcje składników dają dużą ilość ciasta, ale pamiętajmy, że można zamrozić to co nam zostało, i następnym razem przyspieszyć przygotowania.
*
mąka 1,5 kg (korzystamy z
mąki pszennej, kupowanej w młynie, może dlatego ciasto tak dobrze się wyrabia, w sprzedaży oferuje się
mąkę dedykowaną do pizzy, osobiście nie próbowałem, więc trudno jest mi ocenić, czy z takiej
mąki lepiej wyrabia się ciasto)*
drożdże piekarnicze (10 dkg)*
woda (letnia, 2,5 szklanki)*
sól dla łatwości dokonania wyboru ile indywidualnie potrzeba przygotować ciasta, podaje poniżej proporcje na uzyskanie placka pizzy o średnicy 30 cm, i grubości 1 cm.*
mąka 30 dkg*
drożdże 2 dkg*
woda (ok. pół szklanki letniej
wody)*
sólMąkę przesiewamy przez sitko, dzięki
czemu trochę ją "napowietrzamy". W miseczce, w letniej wodzie rozpuszczamy
drożdże, które dodajemy do
mąki, sypiemy
sól i zaczynamy wyrabiać
mąkę. Ja najpierw wyrabiam ciasto wstępnie w misce, pamiętajmy o posypywaniu brzegów miski
mąką, co zapobiega przyleganiu ciasta. Następnie przekładamy, ciasto na deskę i wyrabiamy, aż do uzyskania elastycznej struktury, cały czas posypujemy deskę i ciasto niewielką ilością
mąki . Oczywiście nie ugniatam ciasta jedną ręką, ale jakoś musiałem zrobić zdjęcie.
Ponownie wkładamy wyrobione ciasto do miski (obsypana
mąką), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny. Najlepiej w ciepłym miejscu, ja stawiam przy kominku.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie przez kilka minut.
Następnie dzielimy ciasto na trzy równe części...
Wałkujemy placek grubości ok. 1 centymetra, wykładamy na nasmarowaną
oliwą blachę piekarnika. Pamiętajmy o przycinaniu do równości wystających brzegów ciasta.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na kolejne 30 minut.składniki:
sos:*
pomidory krojone (1 puszka - 400 g)*
przecier pomidorowy (30 %) - 3 łyżki*
oregano*
czosnek (kilka ząbków)*
cebula (połowa)*
pieprz*
sól*
chilli (3-4 drobne ucięte kawałki z papryczki)*
cytryna*
oliwa z oliwekskładniki:pizza nr 1* kawałki
tuńczyka w sosie własnym (1 mała puszka)*
ser feta (125 g)*
ser lazur złocisty (100 g)*
ser lazur blue (100 g)*
oliwki*
kapary*
cebula (kroimy na bardzo cienkie "półtalarki")*
ser żółty (edamski) 250 gpizza nr 2*
salami (3 plastry)* chorizo (3 plastry)* kindziuk (3 plastry)*
szynka (3 plastry)dobór
wędlin jest dowolny, wszystko zależy od waszych upodobań.*
cebula (j/w)*
ser żółty (edamski) 250 gPrzygotowanie sosu :W rondlu na rozgrzaną
oliwę z oliwek, wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek, odrobinę
papryczki chilli, podsmażamy chwilę, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aby zapobiec przypaleniu się
czosnku. Dodajemy świeżo starty
pieprz,
sól, zalewamy
pomidorami i chwilę dusimy na małym ogniu, następnie uzupełniamy o pastę
pomidorową. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Na koniec
oregano. Sos gotowy.
Smarujemy dokładnie ciasto sosem, posypujemy tartym
serem, rozkładamy na całej powierzchni wybrane składniki. Skraplamy
oliwą z oliwekWkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) na ok. 30 - 40 minut. Pod koniec pieczenia, przełączamy w piekarniku opcje na grzanie dolną grzałką, aby bardziej podpiec ciasto od
spodu.
Możemy zrobić dodatkowo
sos czosnkowy:
Jogurt naturalny (150 g), dwie łyżki
majonezu, zmiażdżony
czosnek, trochę soku
cytryny, świeży
pieprz, odrobina
sosu sojowego.
Smacznego.