ßßß
Składniki :* ryż (dwie szklanki)* makaron ryżowy (opcjonalnie, zamiast ryżu, dzieci wolą makaron)* kurczak (dwie piersi, ok. 1 kg)* zestaw warzyw do potraw chińskich (gotowa mrożonka, warto kupić nie co droższą, wtedy na pewno będą kiełki bambusa, grzybki mun, fasolka mung i inne, a nie tylko na przykład poszatkowana marchew i por). Oczywiście lepiej byłoby samemu przygotować zestaw ze świeżych warzyw, ale z tym bywa trudniej. Trzeba by kupić składniki w specjalistycznym sklepie etc. Prawda jest taka, że trochę idzie się na łatwiznę, trudno.* olejCiasto :* mąka pszenna (10 dkg)* jajko (2 sztuki)* woda letnia (ok . 1/3 szklanki)* sól (do 1 łyżki)Sos:* wywar warzywny (bulion) dwie szklanki* mąka ziemniaczana (4 łyżki)* sos sojowy (cztery łyżki)* ocet ryżowy (cztery łyżki)* miód pszczeli (cztery łyżki)* chilli (odrobina poszatkowanej papryczki)* czosnek (4 ząbki)Dodatkowo, opcjonalnie można część kurczaka pokroić w kostkę i zrobić w przyprawie "pięć smaków". Składniki przyprawy: pieprz, kmin, goździki, cynamon, koper włoski. Proporcje ok. 1:1 wszystkie składniki, ja taką robiłem, albo gotowa przyprawa, ale wtedy mamy glutaminian sodu i inne "smaki".Przygotowanie:Ryż:Oczywiście jak zawsze, nie zależnie od tego jaki przepis zastosujemy, musimy dokładnie wypłukać ryż, najlepiej kilka razy i odsączyć na durszlaku. Zalewamy ryż w garnku, czterema szklankami wrzącej wody i gotujemy bez przykrycia, aż do odparowania wody. Następnie robimy otwory w ryżu, trzonkiem łyżki drewnianej i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez jakieś 15-20 minut. Ryż jest gotowy, odpowiednio miękki i sypki.Sos:Mieszamy mąkę ziemniaczaną z bulionem, miodem, sosem sojowym, octem ryżowym, drobno pokrojoną papryczką chilli, zmiażdżonym czosnkiem (osobiście siekam i rozgniatam nożem, posypując w trakcie solą). Całość gotujemy na małym ogniu, aby sos odpowiednio zgęstniał.Ciasto:Ciasto przygotowujemy, mieszając mąkę pszenną z jajkiem i solą, dodając ewentualnie nie co letniej wody, musimy uzyskać efekt gęstego ale jednocześnie płynnego ciasta.
Pokrojone w paski mięso kurczaka, zamoczone w cieście, smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju na złoty kolor. Zestaw warzyw, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilę smażymy, po czym dusimy ok. 10 - 12 minut pod przykryciem.
Całość dla podtrzymania temperatury potrawy przed podaniem trzymam w woku, na małym ogniu. Jak widać przygotowałem, również opcję kurczaka w "pięciu smakach" Jeżeli podaję makaron ryżowy do mięsa, wtedy na woku osobno mieszam wcześniej wyjęty z wrzątku makaron (ok 3-5 minut) z warzywami, już na patelni podlewając sosem.
Smacznego.