Wykonanie
Tyle się poprzednio rozpisywałem o wspaniałych smakach kuchni polskiej (kotlety mielone), a w ubiegłą niedzielę zrobiliśmy .... potrawę azjatycką. Cóż, córka miała ochotę na "chińszczyznę" więc, była "chińszczyzna"Do tej potrawy wykorzystaliśmy
mięso kurczaka, ale sądzę, że
wieprzowina byłaby równie dobra. Co do nazwy, jak zwykle był dylemat, stanęło na nazwie jaką podałem w tytule "posta".
Składniki :*
ryż (dwie szklanki)*
makaron ryżowy (opcjonalnie, zamiast
ryżu, dzieci wolą
makaron)*
kurczak (dwie piersi, ok. 1 kg)* zestaw warzyw do potraw chińskich (gotowa mrożonka, warto kupić nie co droższą, wtedy na pewno będą
kiełki bambusa,
grzybki mun,
fasolka mung i inne, a nie tylko na przykład poszatkowana
marchew i
por). Oczywiście lepiej byłoby samemu przygotować zestaw ze świeżych warzyw, ale z tym bywa trudniej. Trzeba by kupić składniki w specjalistycznym sklepie etc. Prawda jest taka, że trochę idzie się na łatwiznę, trudno.*
olejCiasto :*
mąka pszenna (10 dkg)*
jajko (2 sztuki)*
woda letnia (ok . 1/3 szklanki)*
sól (do 1 łyżki)Sos:*
wywar warzywny (
bulion) dwie szklanki*
mąka ziemniaczana (4 łyżki)*
sos sojowy (cztery łyżki)*
ocet ryżowy (cztery łyżki)*
miód pszczeli (cztery łyżki)*
chilli (odrobina poszatkowanej papryczki)*
czosnek (4 ząbki)Dodatkowo, opcjonalnie można część
kurczaka pokroić w kostkę i zrobić w
przyprawie "pięć smaków". Składniki
przyprawy:
pieprz,
kmin,
goździki,
cynamon,
koper włoski. Proporcje ok. 1:1 wszystkie składniki, ja taką robiłem, albo gotowa
przyprawa, ale wtedy mamy glutaminian
sodu i inne "smaki".Przygotowanie:
Ryż:Oczywiście jak zawsze, nie zależnie od tego jaki przepis zastosujemy, musimy dokładnie wypłukać
ryż, najlepiej kilka
razy i odsączyć na durszlaku. Zalewamy
ryż w garnku, czterema szklankami wrzącej
wody i gotujemy bez przykrycia, aż do odparowania
wody. Następnie robimy otwory w
ryżu, trzonkiem łyżki drewnianej i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez jakieś 15-20 minut.
Ryż jest gotowy, odpowiednio miękki i sypki.Sos:Mieszamy
mąkę ziemniaczaną z
bulionem,
miodem,
sosem sojowym,
octem ryżowym, drobno pokrojoną
papryczką chilli, zmiażdżonym
czosnkiem (osobiście siekam i rozgniatam nożem, posypując w trakcie
solą). Całość gotujemy na małym ogniu, aby sos odpowiednio zgęstniał.Ciasto:Ciasto przygotowujemy, mieszając
mąkę pszenną z
jajkiem i
solą, dodając ewentualnie nie co letniej
wody, musimy uzyskać efekt gęstego ale jednocześnie płynnego ciasta.
Pokrojone w paski
mięso kurczaka, zamoczone w cieście, smażymy na rozgrzanej patelni, na
oleju na złoty kolor. Zestaw warzyw, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilę smażymy, po czym dusimy ok. 10 - 12 minut pod przykryciem.
Całość dla podtrzymania temperatury potrawy przed podaniem trzymam w woku, na małym ogniu. Jak widać przygotowałem, również opcję
kurczaka w "pięciu smakach" Jeżeli podaję
makaron ryżowy do
mięsa, wtedy na woku osobno mieszam wcześniej wyjęty z wrzątku
makaron (ok 3-5 minut) z warzywami, już na patelni podlewając sosem.
Smacznego.