Wykonanie

Pierogi. Pewnie tak jak większość z Was, My również, bardzo lubimy pierogi, i to w każdej możliwej postaci, na szczęście jest tyle różnorodnych przepisów na przygotowanie pierogów, że praktycznie za każdym razem można zrobić coś innego. Tym razem padło na pierożki
rodem z
Chile, czyli empanadas. Już sama nazwa tej potrawy, wzbudza zainteresowanie swoją egzotyką i choćby z tego powodu postanowiłem je zrobić, choć tak na prawdę to chodziło, o fakt, że bezkarnie mogłem użyć moje ulubione
papryczki chili. Empanadas chyba wyszły niezłe, zważywszy, że wszystko zniknęło w krótkim czasie, oczywiście nie mieliśmy okazji jeść oryginalnych pierożków w samym
Chile, ale mam nadzieję, że choć trochę zbliżyłem się do oryginału.
Sos salsa był świetnym dopełnieniem smaku pierożków.Składniki na pierożki:Ciasto:*
mąka - 500 g*
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki*
jajka - 2 sztuki*
mleko - 4 łyżki*
masło - 200 g*
sól - szczyptaFarsz:*
piersi z kurczaka (ugotowane, drobno pokrojone) - 250 g*
cebule (drobno posiekane) - 2 sztuki*
czosnek - 3-4 ząbki*
papryka czerwona (świeża) - 1 sztuka*
papryczka chilli - 1 sztuka*
jajka (ugotowane na twardo) - 2 sztuki*
oliwki - 150 g*
rodzynki - 50 g*
tabasco - 2 - 3 łyżeczki*
oliwa z oliwek - 2-3 łyżki*
żółtko (do smarowania) 1 sztuka*
przyprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
kminWykonanie:Ciasto I etap :

Przesiać
mąkę przez sito do dużej misy, wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, następnie przygotować wgłębienie i wbić w nie
jajko, dodać
mleko,
sól i wszystko wymieszać.
Masło pokroić na małe kawałki i dodać do
mąki wymieszanej z powyższymi składnikami. Dokładnie ugnieść, i na koniec uformować z ciasta kulę.

Ciasto uformowane w kulę, wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.Farsz:

Drobno pokrojone
mięso,
cebulę,
paprykę,
papryczkę chilli i
czosnek podsmażamy na
oliwie.

Odstawiamy do wystudzenia .

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane
jajka,
oliwki i
rodzynki. Farsz należy dokładnie wymieszać i doprawić
przyprawami.Ciasto II etap:Wyjąć z lodówki ciasto, przygotować stolnicę posypując
mąką.

Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek .


Przy pomocy na przykład kubka, lub miseczki wykrawamy krążki o średnicy około 10-12 centymetrów.

Łyżką nakładamy farsz na krążek ciasta, składamy i zaciskamy wedle uznania, ja mam trzy sprawdzone sposoby, i chyba każdy jest równie dobry.

1 sposób, zaciskamy ciasto zębami widelca.

2 sposób, stosujemy do zaciśnięcia ciasta rękojeść widelca.

3 sposób, możemy zacisnąć pierożek tradycyjnie przygniatają ciasto dłońmi. Sposób przygotowania pozostawiam do wyboru.

Na koniec nakłuwamy pierożek w dwóch miejscach.

Tak przygotowane pierożki układamy na natłuszczonej blasze, i smarujemy je roztrzepanym
żółtkiem.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni C) przez 25 -30 minut, do uzyskania złotego koloru.Gotowe.


Możemy również przygotować pierogi, smażąc je na głębokim tłuszczu, są równie smaczne.Gotowe.

Jeszcze sos, ale to już jutro zamieszczę.Pozdrawiam.