ßßß Cookit - przepis na empanadas - chilijskie pierożki z chilli

empanadas - chilijskie pierożki z chilli

nazwa

Wykonanie

Pierogi. Pewnie tak jak większość z Was, My również, bardzo lubimy pierogi, i to w każdej możliwej postaci, na szczęście jest tyle różnorodnych przepisów na przygotowanie pierogów, że praktycznie za każdym razem można zrobić coś innego. Tym razem padło na pierożki rodem z Chile, czyli empanadas. Już sama nazwa tej potrawy, wzbudza zainteresowanie swoją egzotyką i choćby z tego powodu postanowiłem je zrobić, choć tak na prawdę to chodziło, o fakt, że bezkarnie mogłem użyć moje ulubione papryczki chili. Empanadas chyba wyszły niezłe, zważywszy, że wszystko zniknęło w krótkim czasie, oczywiście nie mieliśmy okazji jeść oryginalnych pierożków w samym Chile, ale mam nadzieję, że choć trochę zbliżyłem się do oryginału. Sos salsa był świetnym dopełnieniem smaku pierożków.
Składniki na pierożki:
Ciasto:
* mąka - 500 g
* proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
* jajka - 2 sztuki
* mleko - 4 łyżki
* masło - 200 g
* sól - szczypta
Farsz:
* piersi z kurczaka (ugotowane, drobno pokrojone) - 250 g
* cebule (drobno posiekane) - 2 sztuki
* czosnek - 3-4 ząbki
* papryka czerwona (świeża) - 1 sztuka
* papryczka chilli - 1 sztuka
* jajka (ugotowane na twardo) - 2 sztuki
* oliwki - 150 g
* rodzynki - 50 g
* tabasco - 2 - 3 łyżeczki
* oliwa z oliwek - 2-3 łyżki
* żółtko (do smarowania) 1 sztuka
* przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kmin
Wykonanie:
Ciasto I etap :
Przesiać mąkę przez sito do dużej misy, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie przygotować wgłębienie i wbić w nie jajko, dodać mleko, sól i wszystko wymieszać.
Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki wymieszanej z powyższymi składnikami. Dokładnie ugnieść, i na koniec uformować z ciasta kulę.
Ciasto uformowane w kulę, wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Farsz:
Drobno pokrojone mięso, cebulę, paprykę, papryczkę chilli i czosnek podsmażamy na oliwie.
Odstawiamy do wystudzenia .
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane jajka, oliwki i rodzynki. Farsz należy dokładnie wymieszać i doprawić przyprawami.
Ciasto II etap:
Wyjąć z lodówki ciasto, przygotować stolnicę posypując mąką.
Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek .
Przy pomocy na przykład kubka, lub miseczki wykrawamy krążki o średnicy około 10-12 centymetrów.
Łyżką nakładamy farsz na krążek ciasta, składamy i zaciskamy wedle uznania, ja mam trzy sprawdzone sposoby, i chyba każdy jest równie dobry.
1 sposób, zaciskamy ciasto zębami widelca.
2 sposób, stosujemy do zaciśnięcia ciasta rękojeść widelca.
3 sposób, możemy zacisnąć pierożek tradycyjnie przygniatają ciasto dłońmi. Sposób przygotowania pozostawiam do wyboru.
Na koniec nakłuwamy pierożek w dwóch miejscach.
Tak przygotowane pierożki układamy na natłuszczonej blasze, i smarujemy je roztrzepanym żółtkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni C) przez 25 -30 minut, do uzyskania złotego koloru.
Gotowe.
Możemy również przygotować pierogi, smażąc je na głębokim tłuszczu, są równie smaczne.
Gotowe.
Jeszcze sos, ale to już jutro zamieszczę.
Pozdrawiam.
Źródło:http://odrobinachilli.blogspot.com/2013/11/empanadas-chilijskie-pierozki-z-chilli.html