Wykonanie
Czasem zdarza mi się, że dzieci, nie pochwalają wszystkich moich zabiegów w kuchni, ale kiedy robię kotlety mielone, czy -bohatera dzisiejszego postu - gołąbki w
sosie pomidorowym, na ich ustach może gościć jedynie uśmiech i zniecierpliwienie w oczekiwaniu na podanie obiadu. Wprawdzie gołąbki, nie należą do potraw, które szybko można zrobić, ale czas włożony w ich przygotowanie, naprawdę zostaje wynagrodzony, kiedy dzieciaki zajadają się z apetytem prosząc o dokładkę.

Składniki:*
kapusta (1 sztuka duża) warto wybrać włoską, jest delikatniejsza, ale jeżeli odpowiednio długo sparzymy, to możemy również wybrać
białą kapustę.farsz:*
mięso (
łopatka - 1,5 kg) można dać mniej, ale ja celowo robię dodatkową porcję i ją mrożę.*
ryż - 0,8 kg (ilość j/w). W każdym bądź razie proporcje
mięso do
ryżu, należy założyć ok. 1: 1,5*
jajko (
żółtka - 2 sztuki)*
woda ciepła (100 ml)*
natka pietruszki (pęczek)*
cebula (1 sztuka - duża)*
czosnek (5-6 ząbków, ja
daję dużo)*
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
maggi (1 łyżka),
majeranek.*
przyprawy do gotowania w szybkowarze:
liść laurowy,
ziele angielskie, ziarna
pieprzusos:*
przecier pomidorowy 30% (200g - słoiczek)*
pomidory krojone (2 puszki), można wykorzystać sam przecier w kartonikach, ale ja wolę
pomidory.*
cebula (1 sztuka -mała)*
czosnek (2-3 ząbki)*
chilli (mały kawałeczek papryczki) można pominąć, ja jak wiadomo, używam prawie do wszystkiego.*
miód (1 łyżka)*
ocet balsamiczny (1 łyżeczka)*
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
bazylia.Wykonanie:

* z
kapusty musimy wyciąć środek, zagotować w dużym garnku osoloną
wodę, i włożyć do wrzątku tak przygotowaną
kapustę. Jeżeli
kapusta jest włoska, lub
młoda w sezonie, wystarczy ją jedynie zaparzyć we wrzątku. W innym wypadku należy
kapustę jeszcze trochę pogotować (ok. 10 minut) Następnie odstawić do wystygnięcia.*
ryż gotujemy tradycyjnie w proporcji 2:1, ja zawsze dodaję łyżkę
oleju, dzięki
czemu ryż nie jest zbyt zwarty. Podobnie jak
kapustę, pozwalamy, aby
ryż wystygł.

* na rozgrzanej patelni, lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i
czosnek, uważamy, aby jej nie przypalić.*
mięso mielimy w maszynce (nożyk z mniejszymi oczkami).W trakcie
mielenia mięsa, dodajemy do maszynki zeszkliwioną na patelni
cebulę i
czosnek.
Mielę cebulę, ponieważ, dzieci nie lubią "znajdować" w gołąbkach kawałków pokrojonej
cebuli. I tak smak jest najistotniejszy .

* w misce, kolejno mamy -
mięso, zmieloną
cebulę,
czosnek,
ryż,
żółtka, posiekaną
natkę pietruszkę, wszystkie
przyprawy.

* dla lepszego wyrobienia farszu dodajemy ciepłej
wody.

* z
kapusty zdejmujemy kolejne "liście".

* aby
kapusta była bardziej "plastyczna" w trakcie zwijania, dobrze jest ściąć zgrubienia.

* z
mięsa formujemy kotlet w kształcie walca, układamy na liściu
kapusty...

* zakładamy do środka boki liścia
kapusty...

* zwijamy... i kolejny gołąbek gotowy

* tak przygotowane gołąbki, układamy w szybkowarze. Przy takiej ilości gołąbków jakie ja robię (zgodnie z il. podanych głównych składników) gotuję gołąbki w dwóch szybkowarach (7 l i 3,5l) Ułożone gołąbki zalewamy
wodą, ok. 1/2 pojemności garnka. Gotujemy ok. 10-15 minut od momentu zagotowania się
wywaru w szybkowarze (uchodząca z zaworu bezpieczeństwa para
wodna).

* w czasie kiedy gołąbki gotują się w szybkowarze, przygotowujemy sos. W rondlu na rozgrzanej
oliwie z oliwek, lekko opiekamy pokrojoną w kostkę
cebulę,
czosnek, dodajemy bardzo drobno pokrojoną
papryczkę chilli (tylko mały kawałek dla podkreślenia smaku). Chwilę smażymy do zeszkliwienia się
cebuli, dodajemy krojone
pomidory i pastę
pomidorową.

* całość blendujemy. Do smaku dajemy
miód,
ocet balsamiczny,
sól,
pieprz,
bazylię. Na koniec dodajemy do sosu, nieco
wywaru z szybkowaru (jest bardzo aromatyczny w smaku)

* ugotowane w szybkowarze gołąbki, przekładamy do rondla, zalewamy sosem, i jeszcze chwilę gotujemy, aby gołąbki nabrały aromatu z sosu.Gotowe. Podajemy z
ziemniakami. Smacznego.