ßßß
Składniki:* kapusta (1 sztuka duża) warto wybrać włoską, jest delikatniejsza, ale jeżeli odpowiednio długo sparzymy, to możemy również wybrać białą kapustę.farsz:* mięso (łopatka - 1,5 kg) można dać mniej, ale ja celowo robię dodatkową porcję i ją mrożę.* ryż - 0,8 kg (ilość j/w). W każdym bądź razie proporcje mięso do ryżu, należy założyć ok. 1: 1,5* jajko (żółtka - 2 sztuki)* woda ciepła (100 ml)* natka pietruszki (pęczek)* cebula (1 sztuka - duża)* czosnek (5-6 ząbków, ja daję dużo)* przyprawy do smaku: sól, pieprz, maggi (1 łyżka), majeranek.* przyprawy do gotowania w szybkowarze: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzusos:* przecier pomidorowy 30% (200g - słoiczek)* pomidory krojone (2 puszki), można wykorzystać sam przecier w kartonikach, ale ja wolę pomidory.* cebula (1 sztuka -mała)* czosnek (2-3 ząbki)* chilli (mały kawałeczek papryczki) można pominąć, ja jak wiadomo, używam prawie do wszystkiego.* miód (1 łyżka)* ocet balsamiczny (1 łyżeczka)* przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia.Wykonanie:
* z kapusty musimy wyciąć środek, zagotować w dużym garnku osoloną wodę, i włożyć do wrzątku tak przygotowaną kapustę. Jeżeli kapusta jest włoska, lub młoda w sezonie, wystarczy ją jedynie zaparzyć we wrzątku. W innym wypadku należy kapustę jeszcze trochę pogotować (ok. 10 minut) Następnie odstawić do wystygnięcia.* ryż gotujemy tradycyjnie w proporcji 2:1, ja zawsze dodaję łyżkę oleju, dzięki czemu ryż nie jest zbyt zwarty. Podobnie jak kapustę, pozwalamy, aby ryż wystygł.
* na rozgrzanej patelni, lekko podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, uważamy, aby jej nie przypalić.* mięso mielimy w maszynce (nożyk z mniejszymi oczkami).W trakcie mielenia mięsa, dodajemy do maszynki zeszkliwioną na patelni cebulę i czosnek. Mielę cebulę, ponieważ, dzieci nie lubią "znajdować" w gołąbkach kawałków pokrojonej cebuli. I tak smak jest najistotniejszy .
* w misce, kolejno mamy - mięso, zmieloną cebulę, czosnek, ryż, żółtka, posiekaną natkę pietruszkę, wszystkie przyprawy.
* dla lepszego wyrobienia farszu dodajemy ciepłej wody.
* z kapusty zdejmujemy kolejne "liście".
* aby kapusta była bardziej "plastyczna" w trakcie zwijania, dobrze jest ściąć zgrubienia.
* z mięsa formujemy kotlet w kształcie walca, układamy na liściu kapusty...
* zakładamy do środka boki liścia kapusty...
* zwijamy... i kolejny gołąbek gotowy
* tak przygotowane gołąbki, układamy w szybkowarze. Przy takiej ilości gołąbków jakie ja robię (zgodnie z il. podanych głównych składników) gotuję gołąbki w dwóch szybkowarach (7 l i 3,5l) Ułożone gołąbki zalewamy wodą, ok. 1/2 pojemności garnka. Gotujemy ok. 10-15 minut od momentu zagotowania się wywaru w szybkowarze (uchodząca z zaworu bezpieczeństwa para wodna).
* w czasie kiedy gołąbki gotują się w szybkowarze, przygotowujemy sos. W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek, lekko opiekamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, dodajemy bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli (tylko mały kawałek dla podkreślenia smaku). Chwilę smażymy do zeszkliwienia się cebuli, dodajemy krojone pomidory i pastę pomidorową.
* całość blendujemy. Do smaku dajemy miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz, bazylię. Na koniec dodajemy do sosu, nieco wywaru z szybkowaru (jest bardzo aromatyczny w smaku)
* ugotowane w szybkowarze gołąbki, przekładamy do rondla, zalewamy sosem, i jeszcze chwilę gotujemy, aby gołąbki nabrały aromatu z sosu.Gotowe. Podajemy z ziemniakami. Smacznego.