Wykonanie
Przepełniony
magią Świąt domowy makowiec, to najsmaczniejsze ciasto jakie znam. Wykonany według podanego niżej przepisu zawsze wychodzi perfekcyjnie i przez długi czas zachowuje świeżość. Najlepiej piec go w długiej formie keksowej, dzięki
czemu makowiec nie popęka.Składniki
ciasta drożdżowego - proporcje na 2 makowce o długości 30 cm2 szklanki
mąki pszennej120 ml letniego
mleka90 g roztopionego przestudzonego
masła30 g świeżych lub 14 g suchych
drożdży5
żółtek4 łyżki
cukru1 łyżka
czystej wódki lub
likieru migdałowego1 łyżeczka
cukru waniliowegoduża szczypta
soliPrzygotowanie ciastaJeśli korzystamy ze świeżych
drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis.Jeżeli używamy suchych
drożdży a ciasto będziemy wyrabiać mikserem, to należy wymieszać je z
mąką.,
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia.
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszysty krem i dodać do wymieszanej z suchymi
drożdżami lub rozczynem
drożdżowym mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki, a na końcu rozpuszczone i wystudzone
masło. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub zbyt gęste, dodać odrobinę
mąki lub
mleka. Kiedy ciasto zacznie "odchodzić od ręki" lub misy miksera, przełożyć je do dość dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.Przygotowanie ciasta na makowiec w automacie do
chlebaWszystkie składniki umieścić w maszynie do
chleba zgodnie z zasadą - najpierw płynne, później sypkie, a na końcu w przeciwległych rogach, tak aby nie stykały się ze sobą, suche
drożdże i
sól.Uruchomić program do wyrabiania i wyrastania ciasta.Dalej postępować według powyższego przepisu.Składniki masy makowej2,5 szklanki
maku1 szklanka
cukru pudru50 do 80 g
rodzynek50 g posiekanych
orzechów włoskich50 g smażonej lub kandyzowanej
skórki pomarańczowej50 ml
rumu lub
amaretto4
białka3 łyżki płynnego
miodu1 łyżka miękkiego
masła1 łyżeczka
aromatu migdałowegoszczypta
soli do ubijania piany z
białekPrzygotowanie masy makowej
Mak zalać wrzącą
wodą tak, aby był całkowicie przykryty i pozostawić do wystygnięcia. Wystudzony
mak odcisnąć z nadmiaru
wody, po czym 2 lub 3 krotnie zemleć w maszynce do
mięsa na sitku o jak najdrobniejszych oczkach.Do zmielonego
maku dodać
cukier,
aromat migdałowy i
bakalie. Na patelni rozpuścić
masło, dodać
miód i
mak wymieszany z
bakaliami Całość przesmażyć na niewielkim ogniu około 10 minut. Przesmażoną masę
makową pozostawić do całkowitego wystygnięcia (musi być zupełnie zimna) po czym dodać
alkohol i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno pianę z
białek i ponownie delikatnie wymieszać.Przygotowanie makowca
Ciasto drożdżowe wyjąć na podsypaną
mąką stolnicę i podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o długości 30 cm i grubości około 2-3 mm i posmarować rozmąconym
białkiem.Rozprowadzić masą
makową pozostawiając od brzegów po około 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć ciasto jak roladę, a końce podłożyć pod spód.Papier do pieczenia posmarować cienko
olejem, ułożyć na nim makowce i zawinąć 2-krotnie pozostawiając 1 cm wolnej przestrzeni pomiędzy papierem a
ciastem.Makowce ułożyć w keksówkach lub na blasze pozostawiając
między nimi kilka centymetrów wolnej przestrzeni.Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru.Po upieczeniu makowiec lekko przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować
makiem,
orzechami lub
skórka pomarańczową.
Lukier pomarańczowy1,5 szklanki
cukru pudru4-5 łyżek wrzącej
wody1 - 2 łyżki mielonej
skórki pomarańczowej (tutaj przepis)Przygotowanie
Cukier puder wymieszać ze
skórką pomarańczową, dodać wrzącą
wodę i dokładnie rozetrzeć, Gorącym lukrem polać makowiec.