ßßß Cookit - przepis na Tort śmietankowy z mango

Tort śmietankowy z mango

nazwa

Wykonanie

Pyszny i niezwykły smak tego tortu zadziwi nie jednego smakosza tego niezwykłego owocu. Największym obszarem uprawnym tego owocu są Indie. W dawnych pismach sanskryckich wymieniano je jako święty owoc.
Składniki : na tortownicę 26 cm
200 g mąki pszennej
100 g masła
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 torebki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
2 mango
2 łyżki soku cytrynowego
2 żółtka
6 płatów żelatyny lub 7 łyżeczek sypkiej
100 ml soku jabłkowego
50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
500 g śmietany 36 %
2 galaretki pomarańczowe
wiórki czekoladowe
masło do nasmarowania blachy
Opis wykonania :
45 minut 12 godzin chłodzenie, 15-20 minut pieczenie
1. Zagniatamy ciasto z mąki, proszku do pieczenia, soli, masła, 2 łyżek cukru, 1torebki cukru waniliowego, jajka i 2 łyżek wody (jeżeli chcemy by ciasto było słodsze dodajmy więcej cukru ). Formujemy kule owijamy folią i chłodzimy 30 minut.
2. Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy, dno smarujemy masłem, układamy ciasto i brzegi na wysokość 3 cm na ciasto nakładamy pergamin i obciążamy grochem. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 C. Wykładamy i studzimy.
3. Obieramy mango, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem cytrynowym. Następnie rozdrabniamy w melakserze z żółtkami i reszta cukru na puree.
4. Żelatynę w płatkach moczymy w zimnej wodzie przez 10 minut następnie odciskamy z wody i dodajemy do 3 łyżek podgrzanego soku jabłkowego, rozpuszczamy dodajemy resztę soku jabłkowego i wlewamy wszystko do pure. ( Jeżeli chodzi o żelatynę sypką zalewamy zimną wodą tak by żelatyna napęczniała dodajemy do gorącego soku i dobrze rozrabiamy ). Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
5. Roztapiamy czekoladę i smarujemy dokładnie ciasto. Następnie ubijamy 400 g śmietanki i mieszamy z lekko ściętym puree z mango.Wykładamy na ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny. Galaretkę rozrabiamy w 900 ml gorącej wody, odstawiamy gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na ciasto i odstawiamy na minimum 10 godzin by masa się dobrze ścięła. Dekorujemy według uznania.
Ciasto ogólnie jest mało słodkie jeżeli chcemy by było słodsze należy zwiększyć ilość cukru w cieście, użyć mlecznej czekolady i dodać więcej cukru do masy. Dla mnie jest w sam raz, gdyż nie lubię zbyt słodkich tortów :).
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/tort-smietankowy-z-mango.html