Wykonanie
Pyszny i niezwykły smak tego
tortu zadziwi nie jednego smakosza tego niezwykłego
owocu. Największym obszarem uprawnym tego
owocu są Indie. W dawnych pismach sanskryckich wymieniano je jako święty
owoc.

Składniki : na tortownicę 26 cm200 g
mąki pszennej100 g
masła60 g
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
torebki cukru waniliowego1/2 łyżeczki
soli1
jajko2
mango2 łyżki
soku cytrynowego2
żółtka6 płatów
żelatyny lub 7 łyżeczek sypkiej100 ml
soku jabłkowego50 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady500 g
śmietany 36 %2
galaretki pomarańczowewiórki
czekoladowemasło do nasmarowania blachyOpis wykonania :45 minut 12 godzin chłodzenie, 15-20 minut pieczenie1. Zagniatamy ciasto z
mąki,
proszku do pieczenia,
soli,
masła, 2 łyżek
cukru, 1torebki
cukru waniliowego,
jajka i 2 łyżek
wody (jeżeli chcemy by ciasto było słodsze dodajmy więcej
cukru ). Formujemy kule owijamy folią i chłodzimy 30 minut.2. Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy, dno smarujemy
masłem, układamy ciasto i brzegi na wysokość 3 cm na ciasto nakładamy pergamin i obciążamy
grochem. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 C. Wykładamy i studzimy.3. Obieramy
mango, kroimy w kostkę i mieszamy z
sokiem cytrynowym. Następnie rozdrabniamy w melakserze z
żółtkami i reszta
cukru na puree.4.
Żelatynę w płatkach moczymy w zimnej wodzie przez 10 minut następnie odciskamy z
wody i dodajemy do 3 łyżek podgrzanego
soku jabłkowego, rozpuszczamy dodajemy resztę
soku jabłkowego i wlewamy wszystko do
pure. ( Jeżeli chodzi o
żelatynę sypką zalewamy zimną
wodą tak by
żelatyna napęczniała dodajemy do gorącego soku i dobrze rozrabiamy ). Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce.5. Roztapiamy
czekoladę i smarujemy dokładnie ciasto. Następnie ubijamy 400 g
śmietanki i mieszamy z lekko ściętym puree z
mango.Wykładamy na ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.
Galaretkę rozrabiamy w 900 ml gorącej
wody, odstawiamy gdy zacznie lekko tężeć wylewamy na ciasto i odstawiamy na minimum 10 godzin by masa się dobrze ścięła. Dekorujemy według uznania.Ciasto ogólnie jest mało słodkie jeżeli chcemy by było słodsze należy zwiększyć ilość
cukru w cieście, użyć
mlecznej czekolady i dodać więcej
cukru do masy. Dla mnie jest w sam raz, gdyż nie lubię zbyt słodkich
tortów :).

