Niewiele składników, niewiele pracy i wynik bardzo zadawalający.Tak w skróciemogę opisać babkę, która jako już ostatnia wyskoczyła z mojego piekarnika. Używając zwykłej foremki keksowej możemy ją przygotować kiedy tylko mamy ochotę na coś szybkiego ,prostego i oczywiście słodkiego.Składniki:1 szklanka gęstej śmietany150 g miękkiego masła3 duże jajka2 szklanki mąki pszennej1 szklanka cukrucukier waniliowyszczypta soli2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia3/4 szklanki rodzynekWykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać sól, cukier waniliowy, śmietanę,miękkie masło/wciąż ubijać/ Następnie mieszając powoli masę wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać rodzynki obsypane mąką/wcześniej umyte i osuszone/ Gotową masę przelać do foremki dobrze nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec ok.45 min w temperaturze 160- 180 st . Sprawdzić suchość ciasta patyczkiem.