Wykonanie

Kupiłam
twaróg z zamiarem zrobienia sernika, ale w zasadzie bez pomysłu na to, jaki to będzie sernik. Uznałam, że wykorzystam po prostu zapasy oraz resztkę
likieru jajecznego pozostałego po jakimś innym wypieku.
Planu nie było, tylko
twaróg oraz szczere chęci, więc sernik wyszedł bardzo smaczny, ale advocat niestety nadal stoi w lodówce, bo o nim zapomniałam :)Mimo to jestem zadowolona z efektu końcowego. Sernik jest dokładnie taki, jak lubię – ciężki, ale delikatny, nie za słodki, na kruchym spodzie, który ładnie się kroi. Dodatek
czekoladowych sprawia, że bardzo ładnie prezentuje się w przekroju; tu jednak będziecie musieli wierzyć mi na słowo, bo kroiłam go już przy gościach i nie miałam okazji zrobić zdjęć.Sernik jest prosty, bez efektu „wow”, ale na taki właśnie mieliśmy ochotę. Posmakuje każdemu, kto ceni sobie smak tradycyjnych
polskich serników
śmietankowych.Polecam :)Składniki na tortownicę o średnicy 23cm:Spód:1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej100g zimnego niesolonego
masła1
żółtko6 łyżek
cukruszczypta
soli1 łyżka kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej z
proszkiem do pieczenia do dużej misy. Dodaj
sól oraz
cukier i wymieszaj dokładnie.
Masło pokrój w kostkę i przesiekaj z suchymi składnikami. Gdy składniki zaczną się łączyć, dodaj
żółtko i
śmietanę. Zagnieć gładkie ciasto, zrób z niego kulę,
owiń szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim dno wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką tortownicy.* Można też przygotować spód w malakserze, co znacznie ułatwi pracę.Masa serowa:125g miękkiego niesolonego
masła3/4 szklanki
cukru (można dać więcej do smaku)3
jajka1kg
twarogu zmielonego trzykrotnie (jeśli korzystacie z gotowych
twarogów upewnijcie się, że nie ma w nich dodatków typu
masło, czy
cukier)2 łyżki
mąki ziemniaczanej100g
gorzkiej czekolady drobno posiekanej lub
czekoladowych czipsów (dark chocolate
chips)Wykonanie:
Masło utrzyj z
cukrem na puszystą masę. Dodawaj
jajka jedno po drugim, mieszając dokładnie po każdym dodaniu.Stopniowo dodawaj
twaróg, upewniając się, że każda porcja jest dobrze wymieszana, zanim dodasz kolejną.Na koniec wmieszaj
mąkę ziemniaczaną oraz posiekaną
czekoladę.Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C.Piecz około godziny, aż
ser się zetnie i zarumieni. Studź w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wyjmij z formy i przenieś ostrożnie na paterę lub talerz.* Sernik będzie się ładnie prezentował, jeżeli pod koniec pieczenia posypiesz go
płatkami migdałowymi.Smacznego :)