Wykonanie
Bardzo ciekawa rolada zrobiłam ją na obiad wszyscy wcinali.
Składniki : na 4 porcje60 g
masła plus do natłuszczenia formy150 g posiekanych
pieczarek60 g
mąki pszennej150 ml
bulionu warzy wnego120 g słodkiej kukury dzy z puszki ods ączonej150 ml
mleka4
jajkażółtka oddzielone od
białekPaprykowy sos :1
czerwona papryka,oczyszczona z pestek i przekr
ojona na pół2
pomidory sp a rz one i obrane z e skórki150 g gęstego kremowego
jogurtu naturalnego1 łyżka posiekanej
kolendry lub
pietruszkisól i
czarny pieprzOpis wykonania :1.
Papryk ę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 200 C, nast ę pnie odstawiamy do ostygnięcia . Obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę. Tak samo kroimy s parzone
pomidory. Łączymy razem i dodajem y
jogurt i
kolendr ę doprawiamy do smaku.2. Na pate lnie dodajemy 15 g
masła i smażymy
pieczarki ok. 5 minut. Dodajemy 15 g
mąki, mieszamy ok . 1 minuty, ściągamy z ognia i stopniowo rozprowadzamy zimnym
bulionem. Ponownie wstawimy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 minu t, ci ą gle mieszając dopóki sos zgęstnieje. Dodajemy
kukurydzę doprawiamy
solą i
pieprzem mieszamy razem i przykrywamy, odstawia my.3. Foremkę ok. 25x30 cm wykładamy papierem.Po zostałe
masło topimy w rondelku i rozprowadzamy z reszta
mąki, podsmażając chwil ę. Ściągamy z ognia i stopniowo dolewamy
mleko, ciągle mieszając. Następnie doprowadzamy do wrzenia, lekko studzimy dodajemy
żółtka i dokładnie ucieramy by nie było grudek możemy lekko posolić. Ubijamy
białka i ostrożnie mieszamy z zasmażką. Przelewamy do formy i pieczemy 15 minut w 200 C.4. Po upieczeniu odw racamy i zdejmujemy papier. Rozprowadzamy nadzienie, zwij amy i podajemy z sosem
paprykowym.