Wykonanie
SkładnikiFarsz:
mięso i warzywa z gotowania
bulionusól,
pieprz czarnyjajko, 1 sztukaCiasto:
mąka pszenna, 250 gram
masło (w temperaturze pokojowej), 125 gram
śmietana, 1 czubata łyżka
żółtka, 2 sztuki
sól, 1/2 łyżeczki
białka do smarowaniaSposób przygotowania
Mięso i warzywa zmielić lub zmiksować w blenderze. Ja zużyłam tylko część jarzyn z
bulionu (
marchewki,
pietruszki i kawałek
selera). Dodać
jajko i dobrze przyprawić. Dokładnie wymieszać.Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie cienko rozwałkować. Pokroić na kwadraty o
boku 7-8 centymetrów. Na każdy nakładać po 2 płaskie łyżeczki farszu. Rozsmarować na 3/4 powierzchni ciasta. Zwijać w ruloniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia spojeniem do dołu. Posmarować rozbełtanymi
białkami. Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z podanych składników wyszło 30 pasztecików. Zostało mi trochę farszu na 2 małe kokili pasztetu.
miss independent kelly clarkson mp3