Wykonanie
Urocze serduszka muśnięte słodkimi kryształkami miłości...
Kruche i delikatne
ciasteczka maślane o bardzo przyjemnym smaku, idealne m.in. do walentynkowej
herbatki. Mają przyjemną fakturę, podobną do
ciasta francuskiego, a do tego są proste i dość szybkie w wykonaniu :).A Wy jakie macie pomysły na walentynkowy dzień? :) Niezależnie od tego, co już wymyśliliście, takie własnoręcznie zrobione
ciasteczka mogą być dodatkowym, miłym akcentem...
Składniki (na około 50 serduszek):100 g
masła,150 g
mąki pszennej,
jajko,3 łyżki gęstej
śmietany,kilka łyżek
cukru trzcinowego do posypania.Przygotowanie:Oddzielamy
białko od
żółtka.Zagniatamy ciasto z
masła,
mąki,
żółtka oraz
śmietany. Przed zagniataniem możemy posiekać
masło nożem, aby łatwiej się rozprowadzało.Stolnicę podsypujemy
mąką i wałkujemy na niej ciasto na placek o grubości około 3-4 mm, a następnie wykrawamy
ciasteczka.
Ciasteczka smarujemy pozostawionym, roztrzepanym
białkiem i posypujemy mocno
cukrem.Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową przez 18 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 ° C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))