Wykonanie
Pyszne, łatwe, szybkie do przygotowania – czy można chcieć więcej? ;-)) A do tego pochodzi z mojej ostatnio ulubionej książki „
Czekolada. Kuszące przepisy ”
Składniki :125 g
masła, stopionego i wystudzonego, plus dodatkowo do wysmarowania foremki,125 g
gorzkiej czekolady, grubo posiekanej,5
jajek, osobno
żółtka i
białka,125 g drobnego
cukru trzcinowego,125 g
mąki pszennej,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2 łyżeczki esencji waniliowej.Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natłuścić
masłem podłużną formę o pojemności około 900 g i wyłożyć papierem do pieczenia.Stopić
czekoladę w żaroodpornej miseczce, ustawionej w garnku z ledwie gotującą się
wodą. Upewnić się, że dno nie dotyka
wody.W dużej misce ubić
żółtka z
cukrem na puszystą, bladą masę. Ubijając dodawać stopione i wystudzone
masło, a następnie przesianą
mąkę oraz
proszek do pieczenia. Wymieszać.Rozlać ciasto do dwóch misek. Do jednej dodać esencję
waniliową i wymieszać. Do drugiej wlać stopioną
czekoladę i wymieszać. W dużej czystej misce ubić na sztywno
białka. Podzielić pianę na dwie porcje i dodać do każdej z misek. Delikatnie wymieszać.Rozkładać naprzemiennie obie masy do foremki, a następnie kilkukrotnie przeciąć całość szpikulcem, by otrzymać marmurkowy efekt (u mnie akurat nie bardzo wyszedł).Piec 45 minut lub do suchego patyczka. Studzić w formie 10 minut, a następnie wyłożyc na kratkę do wystygnięcia.