ßßß
Składniki :125 g masła, stopionego i wystudzonego, plus dodatkowo do wysmarowania foremki,125 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej,5 jajek, osobno żółtka i białka,125 g drobnego cukru trzcinowego,125 g mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżeczki esencji waniliowej.Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Natłuścić masłem podłużną formę o pojemności około 900 g i wyłożyć papierem do pieczenia.Stopić czekoladę w żaroodpornej miseczce, ustawionej w garnku z ledwie gotującą się wodą. Upewnić się, że dno nie dotyka wody.W dużej misce ubić żółtka z cukrem na puszystą, bladą masę. Ubijając dodawać stopione i wystudzone masło, a następnie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.Rozlać ciasto do dwóch misek. Do jednej dodać esencję waniliową i wymieszać. Do drugiej wlać stopioną czekoladę i wymieszać. W dużej czystej misce ubić na sztywno białka. Podzielić pianę na dwie porcje i dodać do każdej z misek. Delikatnie wymieszać.Rozkładać naprzemiennie obie masy do foremki, a następnie kilkukrotnie przeciąć całość szpikulcem, by otrzymać marmurkowy efekt (u mnie akurat nie bardzo wyszedł).Piec 45 minut lub do suchego patyczka. Studzić w formie 10 minut, a następnie wyłożyc na kratkę do wystygnięcia.