Wykonanie
Jakoś mnie dziś naszło na spaghetti ale takie nie zwyczajne tylko z klopsikami :). Danie pyszne i proste za razem więc polecam :).

Składniki :sos50 ml
oliwy5 ząbków
czosnkułyżka posiekanej
natki pietruszkiszczypta pokruszonej suszonej
chilipuszka
pomidorów pokrojonychduży słoik
przecieru pomidorowego 900 ml
sólpieprzcukierKlopsiki250 g mielonej
cielęciny250 g mielonej
wieprzowiny2
jajka lekko rozkłucone1/2
cebuli posiekana drobno1/2 szklanki drobnej
bułki tartej1/4 szklanki tartego
sera1 łyżka posiekanej
natki pietruszki2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki roztartego w moździerzu
kopru włoskiegoOpis wykonania:Wyrabiamy
mięso z pozostałymi składnikami, doprawiamy wg. uznania
solą i
pieprzem. Formujemy małe klopsiki i odstawiamy na bok.W głębokim rondlu rozgrzewamy
oliwę wrzucamy drobno pokrojony
czosnek,
chili i
pietruszkę podsmażamy chwilę, dodajemy
pomidory z puszki oraz przecier. Dodajemy trochę
soli,
pieprzu i
cukru, dusimy bez przykrycia około 15 minut. Klopsiki wkładamy delikatnie do sosu i dusimy około 15 minut.Gotujemy
makaron wg. przepisu na opakowaniu i podajemy z pysznym sosem i pulpecikami :).








źródło Wielka księga kucharskaJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy