ßßß
Składniki :sos50 ml oliwy5 ząbków czosnkułyżka posiekanej natki pietruszkiszczypta pokruszonej suszonej chilipuszka pomidorów pokrojonychduży słoik przecieru pomidorowego 900 mlsólpieprzcukierKlopsiki250 g mielonej cielęciny250 g mielonej wieprzowiny2 jajka lekko rozkłucone1/2 cebuli posiekana drobno1/2 szklanki drobnej bułki tartej1/4 szklanki tartego sera1 łyżka posiekanej natki pietruszki2 łyżeczki oregano1/2 łyżeczki roztartego w moździerzu kopru włoskiegoOpis wykonania:Wyrabiamy mięso z pozostałymi składnikami, doprawiamy wg. uznania solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki i odstawiamy na bok.W głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę wrzucamy drobno pokrojony czosnek, chili i pietruszkę podsmażamy chwilę, dodajemy pomidory z puszki oraz przecier. Dodajemy trochę soli, pieprzu i cukru, dusimy bez przykrycia około 15 minut. Klopsiki wkładamy delikatnie do sosu i dusimy około 15 minut.Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu i podajemy z pysznym sosem i pulpecikami :).






źródło Wielka księga kucharskaJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy