ßßß
Tiropsomo4 sztuki- ja zrobiłam 5 wychodzi 520 g ciasta300 g mąki orkiszowej typ 5001 łyżeczka soli20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)5 łyżek ciepłej wody1 łyżka cukru lub miodu4 łyżki oliwy120 ml ciepłego mlekatopione masło do smarowania bułeczek270 g sera feta, rozgniecionego widelcemdo posmarowania:1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wodydo posypania:1 łyżka czarnuszkiMąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko.Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.Ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać czarnuszką i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce.



Piekli ze mną:Kinga z bloga Małe kulinariaBożena z bloga Moje domowe kucharzenieDorota z bloga Moje małe czarowanieMarta z bloga Blue HipopotamŁucja z bloga Fabryka Kulinarnych InspiracjiAlina z bloga Ala pieczeEwelina z bloga Stylowa kuchniaMoja kulinarna przygoda Agiatis z bloga Moja...Monika z bloga Matka wariatkaMagda z bloga ZieleninaMałgosia z bloga Smaki AlzacjiMagda z bloga Czary gary w kuchniPaulina z bloga Buszująca w kuchniMonika z bloga Przy kuchennym stoleAgata z bloga Kulinarne przygody GatityJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy