ßßß Cookit - przepis na Opiekany solony śledź

Opiekany solony śledź

nazwa

Wykonanie

Bardzo ciekawy przepis, ryba jest bardzo smaczna i ma zaskakujący smak ;). Ja osobiście bardzo lubię śledzie w praktycznie każdej odsłonie, jedynie nie przemawiają do mnie śledzie w śmietanie, ale to kwestia smaku :).
Składniki :
Śledź solony matias 10 płatów
mleko do namoczenia śledzi
cebula 8 szt.
jajko 2 szt.
mąka do panierki
Bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Zalewa :
woda 3 szklanki
ocet 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
ziele angielskie 3-4 szt.
pieprz czarny cały 3-4 szt
liść laurowy 2-3 listki
Opis wykonania :
Śledzie moczymy w mleku w proporcji 1/1 z wodą przez 30 minut. Następnie należy je odcedzić i osuszyć.
Cebulę kroimy i dusimy w niewielkiej ilości tłuszczu na małym ogniu, aż będzie miękka.
Śledzie kroimy na kawałki następnie panierujemy w mące, jajku i bułce smażymy.
Wszystkie składniki zalewy należy zagotować i odstawić do całkowitego wystygnięcia zalewa musi być zimna.
Układamy w naczyniu na przemian rybę i cebulę zalewamy zalewą odstawimy na 2 dni i już.
Polecam wszystkim smakoszom rybek.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/opiekany-solony-mintaj.html