Wykonanie
Skusiłam się na to ciasto, gdy tylko zobaczyłam je w gazecie prezentowało się bajecznie.Jest z nim trochę zabawy ,ale zaskoczycie nie jednego gościa tym
ciastem.

Składniki :80 g
maki pszennej + 4 szklanki2/3 szklanki
cukru pudru4
jajka + 2
żółtka250 g
margaryny1/2 szklanki
śmietany 18 %2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki mielonych
orzechów1 słoik
powideł śliwkowych200 g
masła1 L
mleka1 szklanka
cukru kryształ2 opakowania
cukru waniliowego80 g
maki ziemniaczanej2 opakowania
galaretki żurawina,
wiśnia1 duża paczka okrągłych
biszkoptów1 opakowanie
polewy czekoladowejOpis wykonania :1. 4 szklanki
maki przesiewamy na stolnicę , dodaje3my
cukier puder,
proszek do pieczenia, 1
jajko i 2
żółtka,
margarynę i
śmietanę .Wszystko posiekać i wyrobić ciasto . Podzielić na 4 części , każdą owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.2. Następnie należy rozwałkować ciasto,na płaty wielkości blachy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy jeden z blatów i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Wyciągamy i studzimy.3. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, smarujemy powidłami i posypujemy
orzechami. Zwijamy w roladę i układamy na wyścielonej papierem blaszce . Pieczemy ok. 20 minut w 180 C. Studzimy.4.
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu .5. Z
mleka odlewamy 1 szklankę i miksujemy z 3
jajkami oraz reszta
mąki pszennej i
mąką ziemniaczaną .Pozostałe
mleko gotujemy z
cukrem kryształem i
cukrem waniliowym, następnie wlewamy mieszankę jajeczną , wszystko gotujemy cały czas mieszając do zgęstnienia. Po ugotowaniu przykrywamy folia spożywczą tak by dotykała powierzchni budyniu i studzimy. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha .6.
Masło ucieramy na puch , dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i dokładnie wyrabiamy.7. W blaszce wyłożonej folia układamy upieczony blat ciasta , wykładamy na niego 1/2 masy , na budyniu układamy rolady jedną obok drugie tworząc małe odstępy.
Miedzy rolady za pomocą łyżki wykładamy tężejąca
galaretkę , wstawiamy do lodówki by
galaretka całkowicie stężała . Gdy
galaretka zastygnie wykładamy pozostałą masę . Na wierzchu układamy
biszkopty , dekorujemy
polewą czekoladową .8. Ciasto wkładamy na min. 2 godziny do lodówki .



