Wykonanie
Niezwykłe ciasto kruche przełożone kremem budyniowym z roladkami śliwkowymi z
orzechami. Ciasto " Pawi ogon " wygląda nieziemsko i zaskakuje przeróżnymi
smakami. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu , ale jak ktoś lubi piec wyśmienite smakołyki to będzie zachwycony :)Wymiary blaszki : 29 x 24 cmCzas pieczenia : 15 - 20 minutTemp. pieczenia 195 Cźródło / Gotuj krok po kroku - Piotr Kmieć/

Składniki :

4 szklanki + 80 g
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru pudru4
jajka + 2
żółtka250 g
margaryny1/2 szklanki
śmietany 18 %2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki mielonych
orzechów1 słoik
powideł śliwkowych200 g
masła1 l
mleka1 szklanka
cukru1 duże opakowanie
cukru wanilinowego80 g
mąki ziemniaczanej1 opakowanie
galaretki wiśniowej1 duża paczka
biszkoptów
Polewa czekoladowa :3 łyżki
kakao3 łyżki
mleka3 łyżki
cukru2 łyżki
margarynyCukier ,
kakao i
mleko mieszamy w garnuszku. Gdy
cukier się rozpuści dodajemy
margarynę i mieszamy na małym ogniu do czasu jej rozpuszczenia.Sposób wykonania:Ciasto kruche:4 szklanki
mąki pszennej przesiać, dodać
cukier puder ,
proszek do pieczenia,
margarynę i posiekać.Dodać 1
jajko , 2
żółtka i
śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto.Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut.Po wyznaczonym czasie rozwałkujemy 1 część ciasta na wymiar blaszki i pieczemy w temp. 195 C przez ok. 15 - 20 minut.Roladki
śliwkowo-
orzechowePozostałe 3 części również rozwałkujemy i rozsmarowujemy na nich powidła z
orzechami.Zwijamy wzdłuż krótszego
boku i układamy w blaszce wszystkie 3 roladki , które pieczemy w temp. 195 C przez 15- 20 minut. Studzimy.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie według przepisu na opakowaniu. Wstawiamy do lodówki.Krem budyniowy:Z
mleka odlać 1 szklankę , zmiksować z 3
jajkami oraz resztą
mąki pszennej ( 80 g ) i 80 g
mąki ziemniaczanej.Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem. Następnie wlać do niego mieszankę
mleka ,
jajek i mąk. Składniki połączyć . Przyrządzić gęsty krem i przestudzić, co jakiś czas mieszając.
Masło utrzeć mikserem z
cukrem waniliowym, następnie dodawać małymi porcjami ostudzony
budyń.Ciasto "Pawi ogon"Upieczony kruchy spód układamy na wyścieloną folią spożywczą blaszkę.Na ciasto wykładamy połowę kremu budyniowego. Wyrównujemy.Na
masie budyniowej układamy upieczone rolady .Pomiędzy rolady wykładamy tężejącą
galaretkę.Proponuję ciasto wstawić do lodówki aby wszystko dobrze stężało ( ja tego nie uczyniłam i mi
galaretka gdzieś się ulotniła ;)Gdy
galaretki zastygną wyłożyć resztę kremu .Na kremie układamy
biszkopty . Wierzch polewamy polewą .Wstawiamy do lodówki w celu połączenia się smaków i do całkowitego stężenia.Smacznego
