Wykonanie
Składniki:80 g
mąki pszennej + 4 szklanki2/3 szklanki
cukru pudru4
jajka + 2
żółtka250 g
margaryny1/2 szklanki
śmietany 18%2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki mielonych
orzechów włoskich1 słoik
powideł śliwkowych200 g
masła1 l
mleka1 szklanka
cukru2 opakowania
cukru wanilinowego80 g
mąki ziemniaczanej1 duża paczka okrągłych
biszkoptów1 opakowanie
polewy czekoladowej4 szklanki
mąki pszennej przesiać, dodać
cukier puder,
proszek do pieczenia,
margarynę i posiekać. Następnie dołożyć 1
jajko, 2
żółtka i
śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto.Ciasto podzielić na 4 równe części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjąć je i rozwałkować na 4 płaty o wymiarach blachy.Formę wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć 1 blat ciasta i piec w temp. 200C przez 15-20min. Pozostałe rozwałkowane części ciasta posmarować powidłami i posypać
orzechami.Przygotowane płaty zwijać wzdłuż krótszego
boku, tworząc rulon. Rolady ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200C przez 15-20min. Ostudzić.Z
mleka odlać 1 szklankę i zmiksować z 3
jajkami oraz resztą
mąki pszennej i 80g
mąki ziemniaczanej.Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem. Następnie wlać do niego mieszankę
mleka jajek i mąk. Składniki połączyć Przyrządzić gęsty krem i przestudzić mieszając od czasu do czasu.
Masło ucierać mikserem z 2 opakowaniami
cukru wanilinowego do momentu powstania puchu, Następnie cały czas miksując, dodawać porcjami ostudzony
budyń.W blaszce wyścielonej folią spożywczą ułożyć kruchy spód. Na cieście rozsmarować połowę przyrządzonej masy budyniowej. Wierzch wyrównać nożem.Na
masie ułożyć przygotowane rolady, uważając aby podczas przekładania się nie rozwinęły.Wyłożyć pozostałą część masy. Na kremie wyłożyć
biszkopty. Wierzch ciasta fantazyjnie udekorować polewą. Wstawić do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.

