Wykonanie
Można
rzec, że dosyć mocne pocieszenie :) i dlatego też raczej nie nadaje się dla dzieci, ale jest pyszne i ma
kopa. Przepis pochodzi z książki siostry Anastazji 100 nowych ciast.
Składniki :jasny
biszkopt z 3 jaj przepis tuMasa
jabłkowa:1 kg
jabłek3 łyżki
cukru2
galaretki czerwone1 łyżka
masłaMasa kokosowa:25 dag
kokosu1 szklanka
czystej wódki1 szklanka
cukru pudru1 szklanka drobnej sypkiej
kaszy manny1 kostka
masła1
żółtkoPolewa:0,5 kostki
margaryny5 łyżek
cukru pudru2 pełne łyżki
kakao5 łyżek kwaśnej
śmietany1 i 1/2 łyżki
żelatynyOpis wykonania :1. Pieczemy
biszkopt studzimy,
jabłka obieramy i trzemy na tarce, dodajemy
cukier,
masło dusimy ok. 5 minut. Wsypujemy
galaretki i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy i studzimy. ( Dodałam odrobinę czerwonego barwnika )2.
Kokos zalewamy
wódka i odstawiamy przykryty na 2 godziny. Po tym czasie ucieramy
masło z
cukrem,
jajko myjemy i sparzmy wrzątkiem, do
masła dodajemy
żółtko, ucieramy. wsypujemy
kasze mannę, dodajemy
kokos ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą.3.
Biszkopt ponczujemy u mnie
herbata z
wódką ;), wykładamy
jabłka, na
jabłka kokos. Składniki polewy prócz
żelatyny gotujemy do rozpuszczenia,
żelatynę namaczamy w 2 łyżkach
wody, dodajemy do gorącej polewy mieszamy, aż
żelatyna się rozpuści. Studzimy i wylewamy na ciasto możemy posypać
kokosem :). wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy