Wykonanie
Często zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością
alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste,
alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu bardzo szybko.*foremka 25*34 cmSkładniki: na
biszkopt:3 duże
jajka1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
maki1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia na masę
jabłkową:1,2 kg
jabłek1 łyżka
masła1 łyżka
cukru2
galaretki czerwona na masę
kokosową:250 g
kokosu1 szklanka
wódki3/4 szklanki
kaszy manny drobnej błyskawicznej1
żółtko1 szklanka
cukru pudru1 kostka
masładodatkowo:100 g
mlecznej czekolady2 łyżki
mlekałyżka
kokosuZ podanych składników upiec
biszkopt, wystudzić dokładnie.
Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z
cukrem na
maśle. Zdjąć z ognia, wsypa
galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie.
Kokos zalać
wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem. Ucierając dodać
żółtko,
kaszę i
kokos.przełożenie ciasta:
biszkopt-masa
jabłkowa- masa kokosowa-
czekoladaP.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę
kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam
herbatnikami.