ßßß
Często zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu bardzo szybko.*foremka 25*34 cmSkładniki: na biszkopt:3 duże jajka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki maki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową:1,2 kg jabłek1 łyżka masła1 łyżka cukru2 galaretki czerwona na masę kokosową:250 g kokosu1 szklanka wódki3/4 szklanki kaszy manny drobnej błyskawicznej1 żółtko1 szklanka cukru pudru1 kostka masładodatkowo:100 g mlecznej czekolady2 łyżki mlekałyżka kokosuZ podanych składników upiec biszkopt, wystudzić dokładnie.Jabłka zetrzeć na grubej tarce , podsmażyć z cukrem na maśle. Zdjąć z ognia, wsypa galaretkę, dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie.Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos.przełożenie ciasta:biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekoladaP.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam herbatnikami.