ßßß
To mój ulubiony makowiec. Bardzo wilgotny, ciężki, z dużą ilością jabłek ale za to bez mąki. To jedno z niewielu ciast, którym nie mogę się oprzeć.*foremka 24*24 cmSkładniki:300 g maku4-5 łyżek kaszy manny5 jajek200 g masła1 i 1/2 szklanki cukru600 g jabłek2 łyżeczki proszku do pieczeniarodzynkipolewa:100 g mlecznej czekolady2 łyżki mlekaozdoby cukroweMak zalać 2 szklankami wody, gotować kilka minut po czym odsączyć na drobnym sicie i zmielić (można blenderem). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozpuścić w odstawić do wystudzenia. W niewielkim garnku zagotować wodę, zmniejszyć ogień na minimum a na garnku ustawić miskę. Wbić do niej jajka i ubijać je na parze powoli dodając cukier, aż masa będzie biała i puszysta. Do masy jajecznej dodać mak, masło, jabłka i kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i dodać rodzynki (lub inne bakalie). Piec na papierze do pieczenia około 40 minut w 180*C. Wystudzić.Czekoladę połamać i razem z mlekiem włożyć do miseczki. Ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszając rozpuścić. Polać ciasto i dowolnie udekorować.