Wykonanie
Pierwszy raz robiłam i jestem zadowolona :) Będzie na święta :)
Składniki na spód1 1/2 szklanki
mąki pszennej125 gramów
masła1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtkaSkładniki na masę
makową500 gramów
maku500 ml
mleka4
białka + szczypta
soli1 i 1/3 szklanki
cukru4
jabłka pokrojone w kostkę4 łyżki
kaszy mannySkładniki na masę
serową1 kg
sera w wiaderku5
jajek (osobno
białka i
żółtka)2
żółtka125 g
masła1 szklanka
cukruNagrzać piecyk do 180 stopni CNajpierw robimy spód: wszystkie składniki na ciasto szybko zarobić i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wylepić
ciastem blachę o wymiarach 25 cm x 40 cm i nakłuć go widelcem. Spód podpiec ok. 10-15 minut, aż lekko się zarumieni
Teraz masa makowa: podgrzać mocno
mleko i przełożyć do niego
makGotować ok. 5-7 minut mieszającWsypać
cukier i gotować aż całość zgęstnieje
Zdjąć garnek z
makiem z ognia, dodać pokrojone
jabłka,
kaszę mannę i dokładnie wymieszać
Ubić pianę z
białek i dodać do
maku i wymieszać
Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni CNa koniec masa serowa:
masło utrzeć z
cukrem i
żółtkami na białą, puszystą masęDo utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce
sera z wiaderkaZ
białek ubić sztywną pianęDodać ubite
białka do serowej masy i delikatnie wymieszaćNa podpieczony spód wyłożyć najpierw masę
makową...
... a następnie masę
serowąCiasto piec 70 minut. Ja, po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, ponieważ
ser z wierzchu zaczął się przypiekać
Na święta - boskie! :)Smacznego :)