Wykonanie
Przepis znalazłam na Moje Wypieki jest fantastyczny, pracochłonny, ale wart każdej pracy. Wypróbujcie a nie pożałujecie, ja się w nim zakochałam.
Składniki :1,30 kg
twarogu tłusty bądź półtłusty (nie wiaderko)450 g drobnego
cukru najlepiej Królewski10 szt. duże
jajka (
białka i
żółtka osobno)6 łyżek
kaszy manny250 g
masła1 op. budyniu
śmietankowego1 szklanka
śmietany kremówki 30%2
laski wanilii (wilgotne nie suche bądź ekstrakt lub pasta z
wanilii ewentualnie 1 op.
cukru waniliowego)1/2-3/4 szklanki
bakali( jakie lubicie),Polewa :0,5 kostki
margaryny5 łyżek
cukru pudru2 pełne łyżki
kakao5 łyżek kwaśnej
śmietany1 i 1/2 łyżki
żelatynyOpis wykonania :1.
Twaróg mielimy ja się poświęciłam i zrobiłam to, aż 3
razy masło ucieramy mikserem by było puszyste dodajemy
twaróg i ucieramy by wszystko było dobrze rozdrobnione bez grudek.W osobnej misce ucieramy
żółtka z
cukrem do białości dodajemy do masy serowej i krótko miksujemy. Dodajemy resztę składników :
kaszę mannę,
budyń,
wanilię (bądź ekstrakt, pastę
cukier waniliowy). Dobrze wyrobić.2.
Śmietanę kremówkę ubić, tak samo w oddzielnej mice ubijamy
białka na sztywną pianę. Do masy serowej delikatnie dodajemy ubitą kremówkę piane z
białek i
bakalie. Forma 23x35 wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy masę
serową i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 170 C około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.3.Porady: Wszystkie składniki powinny
mieć pokojową temperaturę, sernik sprawdzamy po bokach patyczkiem czy jest upieczony środek powinien lekko drżeć, ale z wierzchu być ścięty. Nie przedłużajmy czasu pieczenia. Ja by uniknąć pęknięć piekłam w temp. 150-160C.4.Polewa : Rozpuścić składniki (oprócz
żelatyny). Gdy się podgrzeją dodać
żelatynę namoczoną w 3 łyżkach
wody. Ostudzoną wyłożyć na zimny sernik.