Wykonanie
Sernik jest puszysty i lekko wilgotny. Idealny deser, oczywiście najlepiej przygotować 1 dzień przed podaniem, kiedy ca łż noc
spędzi w lodówce, bo po tym czasie sernik ma odpowiednią konsystencję.
Składniki:- 1000g
twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie,- 2 szklanki
mleka,- 1/2 kostki
margaryny lub
masła (125g),- 1 szklanka
cukru,- 2
jajka, 4
żółtka (
białek nie wyrzucamy),- 1
budyń śmietankowy,- 1 szklanka
śmietany kremówki (można pominąć),- 1 łyżka
cukru pudru.
Masło lub
margarynę utrzeć z
żółtkami mikserem aż będzie puszyste. Dodać
cukier, następnie
tawróg i dalej ucierać, wbić
jajka, wsypać
budyń śmietankowy i wlać
mleko, zmiksować tylko do po ł ączenia składników. W osobnej misce ubić
śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Nie martwić się, że masa serowa jest za rzadka, ale taka ma być. Tortownicę wyłozyć papierem do pieczenia, przełożyć masę
serową i wyrównać szpatułką.Piec w temp. 170 ºC przez ok. 60 minut. Ubić pianę z
białek i dodać
cukier puder. Po ok. godzinie wyjać placek, szybko rozłożyć pianę na gorącym serniku i piec jeszcze ok.15-20min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku,
potem włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.Smaczne go,
Kasia ; )